fallback

Преглед на печата за 24 август

07:40 | 24.08.12 г.

Новият морков за общините

в. КапиталDaIly

Седмица след като Министерството на финансите класира общините по финансова стабилност, ведомството направи втора крачка - предложи нов начин за разпределяне на държавните субсидии за инвестиции към кметствата.

Министърът на финансите Симеон Дянков във вторник заяви, че ще предложи на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) да се създаде фонд за стимулиране на общините. Той посочи, че очаква от организацията предложение за обема на средствата в него.

Идеята му е парите от този фонд да се дават на общините по методология, която самото сдружение предложи. Но все пак намекна, че кметовете, които се справят по-добре с управлението на финансите, ще се ползват с предимство.

Аптекарите отново кръстосаха шпаги за цените на лекарствата

в. КапиталDaIly

Решението на правителството в сряда да намали с 2% надценките на аптеките и на търговците на едро с лекарства възроди войната между аптекарите.

Българският фармацевтичен съюз (БФС), който изразява интересите на собственици на по една аптека, обяви в декларация, че решението е популистко и няма да доведе до намаляване на цените, а обратното – медикаментите ще поскъпнат.

Според фармацевтите промяната се прави в интерес на аптечните вериги за сметка на малките участници на пазара. Собственикът на най-голямата верига от 220 обекта – варненският бизнесмен Веселин Марешки, обяви пред bTV, че и в момента аптеките продават с по-ниски надценки и че фармацевтите, които твърдят, че цените ще се увеличат, лъжат. 

Акцизът върху газа вероятно няма да бъде намален

в. КапиталDaIly

На този етап министерство на финансите по-скоро не е склонно да намали акциза върху природния газ, който беше въведен от юли тази година. Това коментираха за "Капитал Daily" източници, близки до управляващите. Искането за намаляването на акциза беше поставено от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори като част от пакет антикризисни мерки.

Причината за него е, че предприятията от тежката индустрия, които са членове на федерацията, усещат връщане на кризата от 2008 г. Техните прогнози за тази година са за намаляване на производствените обеми с около 30-40%.

В тази връзка от федерацията са поискали акцизът върху природния газ да бъде намален, като пълната ставка се приложи от началото на 2014 г. Мотивът е, че според изискванията на ЕК пълният размер на тези акцизи трябва да бъде въведен чак в началото на 2014 г

Правим бартер с Израел

в. „Стандарт”

На съвместното правителствено заседание в Йерусалим България и Израел ще договарят срещу плодородни държавни земи да получим финансов ресурс и високи технологии за обработването им. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще обсъди такъв проект с колегата си.

България ще предложи още Израел да инвестира в логистичен център до Пазарджик, където да се съхранява и обработва готовата продукция от плодове и зеленчуци, съобщи за "Стандарт" Найденов.

Става дума за сгради на бивши казарми. Министърът е съгласувал предложението си с кмета на Пазарджик Тодор Попов.

На 11 септември премиерът Бойко Борисов и домакинът му Бенямин Нетаняху ще посрещнат заедно 11-ата годишнина от атентатите в Америка, когато терористи взривиха два самолета в кулите близнаци в Ню Йорк.

Гърци изнасят наше сирене като свое

в. „Стандарт”

Гърци произвеждат сирене и го продават с етикет "българско" в чужбина, научи "Стандарт" от шефове на компании в бранша. Заради доброто име, с което се ползват нашите продукти в чужбина, има чужди фирми, които ги имитират, потвърди неотдавна и земеделският министър Мирослав Найденов.

Според родните мандри южните ни съседи подбиват името на българския продукт в държави, където нашите бучки сирене са добре познати. Гръцко сирене с етикет "българско" се продава в Израел и Русия, твърдят източници на "Стандарт". Според родните производители това е нелоялна конкуренция, макар българското саламурено сирене да не е запазена марка на страната ни.

Пловдивската гара е дадена на концесия

в. „Новинар”

Пловдивската централна жп гара ще бъде отдадена на концесия за срок от 35 години. Инвестициите за първите 4 години трябва да са в размер не по-малък от  9 380 650 лв. без ДДС.

Концесионерът ще трябва да изгради автогара, два ескалатора, три пътнически асансьора, многофункционална обслужваща сграда, както и обществени тоалетни, пералня със сушилня и гладачно отделение, офиси, хотел и др. За целия срок на концесията в жп гарата ще трябва да бъдат инвестирани не по-малко от 10 204 430 лв. без ДДС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 22.08.22 г.
fallback