fallback

Преглед на печата за 21 август

07:45 | 21.08.12 г.

Малки данъчни улеснения

в. Капитал Daily

Малки данъчни промени, повечето от които в полза на бизнеса. Това показва първият прочит на предложенията за корекции в ресорното законодателство за следващата година. Те бяха публикувани от Министерството на финансите на сайта на институцията.

Ставки няма да се пипат с изключение на тези върху дизеловото гориво и керосина. По план промените трябва да бъдат приети на правителствено заседание през септември. Ако няма големи обрати при гласуването им в пленарната зала, следващата година ще е поредната, в която фирмите ще се радват на непроменени данъчни ставки.

ДДС свобода за служебните автомобили

Най-доволни ще са тези компании, които са планирали покупка на превозно средство или пък вече имат голям служебен автопарк. От следващата година се връща правото на данъчен кредит за транспортна услуга. Това означава, че отново ще е разрешено холдингите да имат специализирани транспортни дружества и да си приспадат ДДС за служебните леки автомобили и свързаните с тях дейности.

Преговорите за нов газов договор се бавят

в. Капитал Daily

Преговорите за нов газов договор между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставките на газ след края на 2012 г. все още не са започнали. Това каза пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. По думите му управляваната от него компания се надява преговорите да започнат до седмица-две, но това зависи и от самата "Газпром", чиито мениджъри до вчера са били в годишен отпуск.

Първоначално намеренията на българските управляващи бяха договорите, които ще гарантират доставките на газ от Русия за най-малко 6 години, да бъдат сключени най-късно в края на лятото. Това обаче явно няма да се случи, тъй като са необходими поне няколко месеца активни преговори, в които да бъдат изяснени параметрите на договора, коментираха експерти.

Зрелище за 60 000 лв. ще открие новото метро

в. Сега

60 000 лв. е прогнозната стойност на тържествената церемония, която столичният "Метрополитен" ще организира при откриването на новия лъч на метрото. Парите са част от европейското финансиране и ще бъдат предоставени чрез обществена поръчка. От обявлението става ясно, че изпълнителят ще бъде избран според най-ниската цена.

Парадоксалното е, че поръчката е обявена само две седмици преди откриването - на 14 август, а срокът за подаване на офертите е до 22 август. Т.е. спечелилият обществената поръчка ще има само седмица, за да организира зрелището. За церемонията у нас ще пристигне и председателят на Европейската комисия Барозу.

Социологическа агенция падна в капана на малките обществени поръчки

в. Сега

Непрозрачна процедура в Закона за обществените поръчки (ЗОП) създава възможности за провеждане на нагласени публични търгове. Това обяви в открито писмо до медиите и държавни институции социологическата агенция "Алфа рисърч". Повод за гнева на социолозите стана резултатът от обществена поръчка (ОП) на образователното министерство от май т.г. за извършване на национално представително изследване на тема "Установяване на ефекта от политиките за младежта върху младите хора в страната". Стойността на поръчката е 13 200 лв.

Шефката на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова разкри как агенцията й била елиминирана от участие заради промяна на срока в последния момент. От МОМН се оправдаха с техническа грешка. За въпросната поръчка се заговори в публичното пространство още в началото на юли.

Държавата тика електрокомпании към загуби заради "зеления" ток

в. Сега

Държавата продължава да прави гафове в енергийната политика. Заради промяна в ценовата методика на Държавната комисия за енергийно регулиране, която е в сила от 1 юли, електроенергийни фирми излязоха на загуба и проблемите тепърва ще се задълбочават. Ябълката на раздора отново е "зеленият" ток.

Най-тежко е положението при "ЕВН България Електроснабдяване", тъй като на негова територия има най-много соларни мощности, от които компанията задължително изкупува произведения ток по високите цени. Сега на територията на ЕВН, което снабдява Югоизточна България, има над 550 мегавата фотоволтаици от общо 700 мегавата за цялата страна.

Фасулът и яйцата скочиха с 23%

в. Стандарт

Цените на фасула и яйцата са скочили най-много в последната година. Бобът е поскъпнал с близо 23% през последните три месеца в сравнение с същия период на 2011 г. С над 23% е поскъпването и на кокошите черупки, сочат данните на Националния статистически институт. Според доклада цените на производителите в селското стопанство за второто тримесечие на 2012 г. са нараснали средно с 5,9% спрямо същото тримесечие на 2011 г. По-малък е скокът при продуктите от растениевъдството, където увеличението е с 3,9 на сто.

Цените на животновъдите обаче отбелязват ръст от 8,6%, като основната причина за това е поскъпването на фуража със 7,4%. Най-голям ръст сред растенията, след фасула, отбелязват ечемикът и слънчогледът. Увеличението на цените при тях е съответно с 20,5% и 7,4%. При животинските продукти веднага след яйцата по поскъпване се нареждат овцете и козите, чиито цени са с 20% по-високи от същия период на миналата година. Следват ги едрият рогат добитък със скок от 19,2 на сто, свинското - с 6,6%, и суровото мляко - с 5%.

Брокери: Влагайте в злато и зърно

в. Стандарт

Инвестициите в злато ще са най-подходящи поне до края на тази година, става ясно от прогнозите на родни инвестиционни посредници. За момента цените на металите се задържат и се движат в тесни граници. В близко бъдеще обаче най-вероятно ще станем свидетели на известно покачване на цените на благородните метали. "При платината вече има индикации, че такова е започнало. При златото силен сигнал би бил поскъпване над 1640 долара за унция (1799 долара за тройунция - б. а.)", заяви пред "Стандарт" Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в "Карол".

Цената на златото вчера беше 1615 долара за унция. На същото мнение е и шефът на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. Той стига още по-далеч, очаквайки цената на златото да започне да се изкачва към нива от 2000 долара за тройунция. Изводът за всеки играч по борсите е лесен - най-доходоносно в близко бъдеще ще бъде да се инвестира в благородни метали.

Богаташи масово не плащат здравни вноски

в. Новинар

Хиляди българи, чийто месечен доход надхвърля 2000 лева, масово не плащат своите здравни вноски. Това е установила проверка на Националната агенция за приходите (НАП). От началото на месеца данъчните и здравната каса са погнали гражданите, които не плащат здравните си осигуровки, съобщи Нова телевизия.

Най-честите нарушители са хората със свободни професии, които са самоосигуряват. Длъжниците обаче предпочитат да платят, вместо да рискуват да останат без имущество, коментират от приходната агенция.

Българинът станал претенциозен към виното

в. Новинар

Българинът е станал претенциозен към виното. Нашенецът вече не пие за количество, а за качество. Това съобщи шефът на Управителния съвет на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев.

Избират се определени вина към различните храни, прави се подбор на еликсирите от определени региони, допълни експертът. Той уточни, че през последните няколко години не само у нас, а и в чужбина сред алкохолните напитки най-много се набляга на виното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 08.09.22 г.
fallback