fallback

Производителите на картофи ще бъдат компенсирани заради сушата

Помощта ще бъде само за напълно унищожени площи и ще покрива до 80% от действителните разходи на стопаните

12:17 | 17.08.12 г.

Държавата ще отпусне финансова помощ на картофопроизводителите, които са загубили напълно продукцията си заради сушата. Това съобщиха от министерството на земеделието след днешната среща на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова с председателя на браншовата асоциация Венцислав Каймаканов. 

От ведомството не посочнат размера на предвидения ресурс, но уточнават, че ще се покриват до 80% от действителните разходи за отглеждане на картофите. Стопаните трябва да представят съотвените разчети, доказващи разходите им за засаждане, напояване, наторяване и окопаване на продукцията, без да се включват разходите за прибиране на продукцията и транспортирането й.

За да получат обезщетение, стопаните трябва да имат напълно изсъхнали площи, поясниха от ведомството.

През тази година близо хиляда картофопроизводители вече получиха 5 млн. лв. държавна помощ по схевата de minimis за покупка на торове и препарати.

Обсъжда се възможност и за предоставяне на кредити при облекчени условия от фонд „Земеделие”, които стопаните да ползват за покупка на семена, торове и продукти за растителна защита за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
fallback