fallback

Зърното през миналата година е изнесено при средна цена от 260 долара за тон

Реализираният експорт на пшеница е с 16% повече от предходната година

14:05 | 16.08.12 г.

Износът на пшеница и брашно от миналогодишната реколта надхвърля 2,3 млн. тона, което е с 16% повече спрямо реализирания през миналата година експорт. Това сочат данните на агростатистиката към месец май на тази година, сравнени със същия период на миналата година, съобщиха от министерството на земеделието.

Изнесените количества хлебна и фуражна пшеница се изчисляват на 2,284 млн. тона, като средните цени, отчетени в периода юли 2011 г. - февруари 2012 г., са почти 260 долара за тон. При брашното е постигната средна експортна цена от 418 долара за тон.

За разлика от 2010 г., когато търговците са успели да реализират зад граница немалки количества брашно, тенденцията през последните две години е към спад. При 38 хил. тона реализиран експорт на брашно преди две години, за миналата година са изтъргувани 24 хил. т, а към май 2012 г. - едва 18 хил. тона.

Основните пазари за българското зърно през 2011 г. са били държавите от Европейския съюз, като най-големи количества от 849 хил. тона са реализирани в Испания. Италия е на второ място с експорт от 370 хил. т, следвана от Гърция – 294 хил. т и Румъния – 223 хил. т.

Тази тенденция се обърна това лято, като износът на зърно от новата реколта се насочи основно към арабските пазари, снабдяващи се традиционно от Русия и Украйна. Заради лошата реколта в Черноморския регион търговците бързо се ориентираха към българския пазар, като само за два месеца от пристанищата са изнесени около 1 млн. тона, сочат неофициалните данни.

Статистаката на агроминистерството показва, че остатъчните количества пшеница от стара реколта надхвърлят 300 хил. тона. Въпреки засиления експорт анализатори посочват, че няма опасения за дефицит на пшеница в началото на следващата година.

Реколтата тази година достига 4,2 млн. т пшеница, като търсенето е нараснало и заради доброто качество на зърното, припомниха от агроминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 06.09.22 г.
fallback