fallback

Здравният министър упорства, че е възможно по-ниско ДДС при лекарствата

Комисията по цените и реимбурсирането ще зачести с проверките из аптеките

09:49 | 15.08.12 г. 6

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова     Снимка: БТА

Само ден след като министърът на финансите Симеон Дянков заяви категорично, че правителството няма да намалява ставката за данъка върху добавената стойност (ДДС) за отделни продукти, здравният министър Десислава Атанасова повтори, че лично тя ще настоява за понижението на данъка при лекарствата.

В интервю за „Нова телевизия“ Атанасова дори изрази надежда, че имало шанс ДДС-то за лекарствата да бъде намалено, „защото това е жизнено важно за всички, които имат нужда от лекарствени продукти“.

Здравният министър не навлезе в подробности за аргументите, които ще представи пред финансовото министерство в защита на ниското ДДС.

Според нея обаче предстоят промени в самия Закон за ДДС и докато вървят преговорите по бюджетната рамка за следващата година, експертите от здравното министерство ще представят мoтивите си за евентуалната данъчна промяна.

През последния месец от здравното министерство обявиха редица мерки, насочени към бъдещо намаляване на цените на медикаментите. Замислени са изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще бъдат гледани веднага след лятната ваканция на депутатите.

Факт са корекциите в Закона за здравното осигуряване. Това, което предстои, е разглеждане от Министерския съвет на наредбата за цените и реимбурсирането посочи още Атанасова. Според здравния министър започналите проверки на Комисията по цени и реимбурсиране вече са дали очакваните резултати за намаляване на цените на някои лекарства. Като пример министърът посочи медикаменти за онкологични заболявания, чиито цени са поевтинели сериозно. От ведомството предлагат комисията да стане национален орган, който да прави проверките вече на всеки шест месеца, а не на една година, както е в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
fallback