fallback

Агроминистърът не бил разбран за идеята със замразяването на цените на храните

Кабинетът не е имал амбицията да влияе на цените, заяви в телевизионно интервю министър Мирослав Найденов

12:09 | 14.08.12 г. 10

Две седмици след като обяви популистката идея за тримесечно замразяване на 10 от основните хранителни стоки, земеделският министър Мирослав Найденов започна да обяснява мотивите за това решение.

В интервю за Нова телевизия Найденов обясни, че „цените не трябва да слушат министъра, че цените слушат единствено пазара и че това е факт, който никой не оспорва“.

Министърът беше категоричен, че „кабинетът никога не е имал амбицията да влияе на цените“. Основната цел била да се даде сигурност на най-бедните, защото през „последните дни цените „полудяха”, и то на основните суровини в световен мащаб“, каза още Найденов.

Обяснявайки как се случи „замразяването“ на храните, министърът посочи, че това по-скоро са промоции на търговските вериги. „Те казаха, че могат да си позволят една по-дълга промоция на тези 10 продукта”, които - повтарям, са различни в тези три големи търговски вериги и са на различни цени. Нещо повече – те не замръзват. Те самите казаха: „При тази конкуренция помежду ни е възможно някои от тях да поевтинеят”, изрецитира част от диалога си с търговците земеделският министър.

Найденов отхвърли обвиненията, че споразумението с търговските вериги било като официален картел.

„Първо - няма споразумение. Второ - ние не сме коментирали конкретни цени. Ние водихме откровен разговор с тях, защото те също разчитат по някакъв начин на увеличаването на потреблението“, оправда се Найденов. Той припомни, че най-големият бич и за веригите, и за преработвателите, и за производителите в момента е свитото до минимум потребление.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
fallback