fallback

С. Дянков: Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 7,3% от януари 2013 г.*

"След строгата бюджетна дисциплина идва времето за увеличаване на доходите", предвижда финансовият министър

13:53 | 13.08.12 г. 16

Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 7,3 на сто от януари 2013 година, съобщи във Варна финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Той поясни, че точният процент на повишението ще бъде окончателно оповестен, след като се направят разчети за натрупаната инфлация от 2009 година досега, за да може увеличението да компенсира ръста на инфлацията.

От юли 2009 година досега средната инфлация в страната е 7,3 на сто, а инфлацията на т. нар. малка потребителска кошница е около 7,6 на сто. В тази връзка Дянков поясни, че пенсиите ще бъдат вдигнати с повече, за да покрият поскъпването на стоките и от малката, и от голямата кошница, така че в крайна сметка "хората ще се по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година". 

На въпроса дали процентът за повишаване на пенсиите ще бъде еднакъв за всички или ще има прогресивно увеличаване, така по-ниските пенсии да получат по-голямо увеличение, Дянков отговори, че все още се обмисля кой от двата варианта да се приложи.

Като повтори, че три години държавата следи за строгата бюджетна дисциплина, Симеон Дянков каза, че „вече идва времето за увеличаване на доходите“.

Като припомни, че от първи август са повишени и заплатите в министерствата, вицепремиерът допълни, че до края на октомври ще последва и за администрацията от т.нар. второстепенни бюджетни разпоредители със средства. „Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в институциите, където заплатите са изоставали, той да бъде по-висок“, поясни Дянков.

Въпреки всички мрачни прогнози планът от 1,4 на сто ръст на БВП за настоящия бюджет се изпълнява, обясни още вицепремиерът. „Над половината от страните в ЕС са в рецесия, но България не е сред тях“, посочи вицепремиерът. Той уточни, че за 2013 година не се предвижда увеличение на акцизите и на останалите данъци.

Планираният ръст на брутния вътрешен продукт за 2013 година е около 1,8 процента.

По-късно в съобщение до медиите от КНСБ уточниха, че официалните данни на статистиката сочат, че натрупаната инфлация за трите години (юли 2009-юли 2012) е 10,2 на сто, а  не както твърди министър Дянков - 7,3 на сто.

Експертите на КНСБ посочват, че ако пенсиите бяха компенсирани по т.н. швейцарско правило (50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за всяка предходна година), което правителство отмени, то за трите години 2010-2012 г., увеличението би било с 13,9 на сто, или два пъти повече от обещанието на Дянков.

От КНСБ напомнят, че според изследването за издръжката на живота за 6-те месеца до края на настоящата година, само от увеличените цени  на електроенергията и отражението им на всички пазарни цени ще се генерира допълнителна инфлация от 1,7 на сто.

Синдикатът настоява за есенни целеви компенсации към пенсиите до 400 лв. - диференцирано от 50 до 20 лв., за минимум 10 на сто увеличение на пенсиите и на бюджетните заплати и за 330 лв. минимална работна заплата от началото на 2013 г. 

* Допълнена към 16.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 11.09.22 г.
fallback