fallback

Преглед на печата за 11 август

08:00 | 11.08.12 г.

Парламентът спестил 100 хил. лв. от отсъствия на депутати

в. Сега

Проблемът с неизвинените отсъствия на депутатите продължава да е сериозен и за 41-вото народно събрание въпреки обещанията на ГЕРБ да прекрати порочната практика поне в собствената си парламентарна група. За първите шест месеца на 2012 г. в касата на парламента са се върнали 100 575 лв. от глоби за неоправдани отсъствия на народните избраници. Това сочи справка на парламентарната администрация, поискана от "Сега". Сумата е събрана от пропуснати пленарни заседания, заседания на комисии, подкомисии и работни групи.

За неизвинено отсъствие от пленарно заседание на депутата му се удържа една надница. Ако пропусне комисия или работна група, му се взема добавката за участие в съответния орган. При отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се удържат две трети от месечното му възнаграждение, гласи правилникът на НС.

Румънци стават българи в нета

в. Стандарт

Чужденци ще стават българи в нета. Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) слага край на дългите опашки, защото заявленията вече ще се попълват онлайн. Сайтът тръгна вчера и вече позволява хората, които желаят да получат документа, да направят заявката си по електронен път. Удостоверението е необходимо както за българско гражданство, така и за кандидатстване за пребиваване в България.

"Новата система съкращава процедурата от един месец, както е в момента, на един ден", съобщи пред "Стандарт" председателят на агенцията Росен Иванов. Толкова ще бъде нужно на служителите на агенцията да кажат дали кандидатът е одобрен или не. Платформата позволява също така да се избере ден, в който ще могат да се донесат всички останали документи, нужни за издаването на удостоверението.

Съдят магистрат за пране на пари

в. Стандарт

Шефът на Административния съд в Бургас Атанас Вълков отива на съд за пране на пари. Обвинителният акт е внесен в Софийски градски съд вчера. Освен за пране на пари Вълков е обвинен и за документна измама и за длъжностно престъпление. Вълков беше задържан, докато договаряше продажбата на имот край Несебър за 2,2 млн. евро.

ЕС плаща наема на чиновници

в. Стандарт

Чиновниците, които работят по ОП "Регионално развитие", ще бъдат преместени в нова сграда в София до края на годината. Тя ще бъде наета за срок от 36 месеца, гласи обява, публикувана на сайта на регионалното ведомство. Преместването ще се финансира с пари от Брюксел, като необходимите средства са допустим разход по европрограмата за увеличаване ефективността на звеното.

Нуждата от нов офис за 120-те служители, които обработват европроектите, подготвят тръжните условия и следят за изпълнението им, се налага заради липсата на достатъчно работни помещения в сградата на строителното министерство. Няма и достатъчно място за купищата архиви по оперативната програма. В момента служителите в дирекцията се гъчкат по 4-ма в стаи за двама или работят на групи по 15 души в залите на министерството.

Общинарите в София ще плащат „синя зона”

в. Новинар

Общинарите от ГЕРБ ще предложат съветниците в София да не паркират безплатно в платените зони на града. Това заяви пред „Новинар” председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева.

Предвижда се да се намери вариант, в който съветниците да могат да оставят колите си около сградата на „Московска” 33 безплатно, докато се провеждат заседания на съвета и комисии.

Тръгва конкурс за идеи за паметника пред НДК

в. Новинар

Тръгва конкурс за най-добра идея какво да се случи с остатъците от паметника „1300 години България” пред НДК. Асоциация „Трансформатори” ще събира идеи за преобразяването на монумента.

Тонове метал от него ще бъдат свалени до дни. От общината ще оставят само части от него – основата и скулптурни фигури. Предложенията за емблематичното пространство ще бъдат публикувани на страницата на „Трансформатори” във Facebook, където ще са посочени и подробностите за надпреварата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 13.09.22 г.
fallback