fallback

Кабинетът отпуска още 910 хил. лв. за опазване на исторически ценности

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г.

17:33 | 10.08.12 г.

Правителството осигури допълнителни 910 хиляди лв. за финансиране на дейности по управление и опазване на недвижими културни ценности, съобщи правителствената пресслужба, като уточни, че постановлението е прието днес неприсъствено.

Средствата ще бъдат предоставени чрез преструктуриране на разходите на бюджета на Министерство на културата и на общините в Казанлък, Варна и Бургас.

Допълнителното финансиране ще позволи извършването на археологически разкопки и консервация на крепостната стена „Созопол” (325 хил. лв.), на средновековната крепост „Акра” в Черноморец (90 хил. лв.), на обекта „Аква Калиде” край Бургас (120 хил.), на крепостта „Кастрици” край Варна (25 хил. лв.) и за изготвяне на общ устройствен план и археологически разкопки и консервация на Тракийската гробница при село Бузовград (350 хил. лв.).

Досега археологическите проучвания, финансирани от правителството, край балнеокомплекса "Аква Калиде - Термополис" край Бургас, са установили, че той е един от най-големите в света. Доказано е, че заради лековитите минерални извори в този комплекс той е бил използван без прекъсване векове наред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
fallback