fallback

Преглед на печата за 8 август

07:40 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българската хранителна банка вече дари 30 тона

В-к Капитал Daily Българската хранителна банка е дарила 30 тона храни на нуждаещи се през първите два месеца от дейността си, съобщиха от организацията вчера. Те са дарени от търговци и производители и са отишли при социални слаби българи в София, Пловдив и Пазарджик. Все още обаче пред функционирането на системата стои големият въпрос с плащането на ДДС върху даренията, което прави по-евтино унищожаването на продукция. "На практика дарителите са международни компании, които имат такава практика и в други държави", съобщи директорът на банката Марина Бракалова.

Хранителната банка е система за събиране на храни, които се разпределят между финансово затруднените хора. За целта производителите и търговците даряват на организацията продукти с нарушен търговски вид, които не могат да се пласират на пазара, или такива с изтичащ, но не и изтекъл срок на годност. Събраните на едно място храни пък започват да се се предоставят на семейства с финансови затруднения, социални институции, бездомни хора и др. като тази роля се извършва от неправителствени организации на доброволен принцип.

"Главболгарстрой" е избрана да довърши мола срещу IKEA, като договорът е за около 100 млн. лв.

В-к Капитал Daily

Данните на Камарата на строителите преди седмици показаха, че се строят наполовина по-малко сгради в България в сравнение с 2009 г., а стотици фирми са прекратили дейността си. На фона на тази мрачна статистика може да си представим конкуренцията за строителството на сграда с площ 180 хил. кв.м като корпоративния еквивалент на битка почти на живот и смърт. В конкретния случай става въпрос за избора на изпълнител на довършителните работи на най-големия търговски център в България - Sofia South Ring Mall, инвестиция на гръцките Fourlis Group и Danaos Development. Само за сравнение - общата площ на най-големия работещ обект от този тип - The Mall на бул. "Цариградско шосе" в София, е 66 хил. кв.м.

София отложи безплатните проекти за саниране за догодина

в-к СЕГА

Софиянци, които искат да се възползват от обещаните от общината безплатни типови проекти за саниране на панелните сгради, ще трябва да изчакат с обновяването на домовете си до другата пролет. Това се разбира от обявената преди ден обществена поръчка за изработване на проектите.

Типовите проекти за панелните блокове ще са готови най-рано в началото на следващата година, посред зимата, въпреки че зам.-кметът по инвестициите Ирина Савина обеща те да са налице до септември. Савина си постави за цел поне половината от всички 180 сгради, които ще се обновяват с европейско финансиране, да са в столицата. Забавянето на изготвянето на тръжната документация от архитектурната дирекция в общината обаче ще отложи с около половин година и предоставянето на проектите на гражданите. Програмата за саниране финансира половината от парите за обновяване, конструктивното и енергийно обследване на сградата, но самият проект е за сметка на собствениците. Според разчетите на архитектите за апартамент от 80 кв.м проектът ще струва около 160 лв. Другите бонуси, които кметството обеща, са безплатното разрешително за строеж и облагородяване на градинката за санираните блокове.

Двама кандидати искат ВМЗ Сопот

в-к Стандарт

Двама инвеститори са закупили документация за участие в конкурса за приватизация на оръжейния завод ВМЗ Сопот само два дни преди изтичане на крайния срок. Това са родните фирми, занимаващи се с търговия на оръжие, ЕМКО ЕООД и "Сейдж консултантс" АД, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

Крайният срок за закупуване на документация за участие в конкурсната процедура изтича утре (9.08.2012), но съществува възможност той да бъде удължен с до 10 дни. Причина за евентуалното удължаване на срока са неофициални запитвания от руски и израелски инвеститори. "В деня, в който изтича крайният срок, ще стане ясно дали ще удължим процедурата, като става дума за не повече от 10 дни", обясни Караниколов. Въпреки назряващия интерес към оръжейния завод шефът на АПСК не бърза с оптимизма. "Хубаво е, че има инвеститорски интерес, но сделката за ВМЗ Сопот ще бъде трудна за реализиране", коментира Караниколов. Държавата продава 100% от капитала на завода, като критериите, по които ще се оценяват офертите, са предлаганата покупна цена (60%), предложените инвестиции (30%) и средносписъчна численост на персонала (10%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 28.08.22 г.
fallback