fallback

Теоретично не би трябвало да има спад в износа на ток за тази година

От електросистемния оператор обясняват причините за 22% намаление в експорта през полугодието спрямо същия период на 2011 г.

18:11 | 07.08.12 г. 2

Балансът на производството на електроенергия в България през тази година позволява износ, не по-малък от този през 2011 г. Това съобщават от ръководството на държавната компания "Електроенергиен системен оператор" по повод публикации в медиите за 22-процентен спад в производството на енергия за полугодието на тази година спрямо същия период на 2011 г., предаде БТА. 

Капацитетните възможности на презграничните електропроводи дават възможност месечно да се изнася до 1700 мегавата. Реално реализираният износ през последните месеци рядко достига 1350 мегавата, посочват от компанията.

Според експерти този спад се дължи освен на свитото потреблението на ток в страните от Югоизточна Европа също и на нарасналото производство на електроенергия от ВЕЦ-те.

Негативно влияние върху експорта оказват и трудностите при разплащанията между търговците на електроенергия, предизвикани от финансовата криза в Гърция, допълват от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
fallback