IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховката "Достойни старини" - нов данък "труд" в реформаторска опаковка

Време е българската пенсионна система да се адаптира към съвременните демографски тенденции, увеличаването на осигурителното бреме само намалява събираемостта

08:00 | 07.08.12 г. 39
Застраховката "Достойни старини" - нов данък "труд" в реформаторска опаковка

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Демографските проблеми

В концепцията за насърчаването на активния живот на възрастните хора държавата констатира за пореден път, че населението на страната застарява. В документа се посочва, че България е на пето място в света по процентен дял на възрастното население от общото население на страната. Над 24% от българите са на възраст над 60 години, като по този показател ни изпреварват само Япония, Италия, Германия и Швеция.

До 2050 г. се очаква относителният брой на населението над 60-годишна възраст да достигне над 30% от общия брой на населението в България, посочва се в концепцията.

Това означава, че ще продължава да расте броят на пенсионерите, които издържат работещите граждани на България. Наскоро управителят на НОИ Бисер Петков съобщи, че 100 работещи българи вече издържат 80 пенсионери, което означава, че приходите в пенсионната система вече нарастват много по-бавно, отколкото се увеличават разходите.

Разходопокривният модел на пенсионна система може и да е бил приложим във времето, когато светът не страдаше от демографската криза, но е време той да бъде преосмислен преди българската пенсионноосигурителна система да претърпи тотален срив.

Въвеждането на нови доброволни и задължителни осигуровки и застраховки няма да помогне, а само ще отложи този срив във времето, защото делът на разходите за пенсии от брутния вътрешен продукт (БВП) ще продължава да нараства.

Увеличаването на пенсионноосигурителната тежест единствено ще ускори краха на системата, защото все повече работещи ще избират „сивия сектор“ и събираемостта на осигурителните вноски ще намалее.

Необходимо е максимално бързо да се направи структурна реформа на пенсионната система на България и тя да бъде адаптирана към съвременните демографски тенденции. Насърчаването на бъдещите пенсионери да разчитат повече на личните си спестявания за осигуряването на старините, а не на държавата, ще доведе по-успешно до ръст на пенсиите, отколкото събирането на нови данъци върху труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
dessi_georgieva
преди 11 години
Решението не е само вдигане на пенсионната възраст. Има и други решения, за които трябва да имаш акъл и желание да ги направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Mupo
преди 11 години
"некомпетентно и няма идеи за решаване на проблема"... Решението на проблема е само 1, вдигане на пенсионна възраст. Другото което е ясно обаче е, че който го направи губи следващите избори. Тези ли според теб са най - *** че да се жертват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
dessi_georgieva
преди 11 години
Пак това правителство доказа, че е некомпетентно и няма идеи за решаване на проблема. Трябва да се промени коренно модела на пенсионната система, а не само да се чудят по какъв начин да събират пари и да няма никакъв смисъл от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още