fallback

Добрев обяви, че не очаква промени от референдума за АЕЦ "Белене"

Допитването за втората централа е цинична злоупотреба с пряката демокрация, се казва в анализ на "Дойче веле"

18:07 | 06.08.12 г. 3

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев         Снимка: БТА

Проектът с руско участие "АЕЦ Белене" не може да бъде осъществен, тъй като няма външен стратегически инвеститор, а условията за неговото финансиране не удовлетворяват българската страна. Това заявява българският министър на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев в интервю за ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Попитан какъв ще бъде резултатът от бъдещия референдум за изграждане на втората централа, министърът обясни, че е важно хората да бъдат информирани за всички ползи или негативи от изпълнението на подобен проект.

"Относно АЕЦ Белене е необходимо да се знаят фактите, гражданите трябва да бъдат информирани, когато гласуват за бъдещето. Референдумът е много добра инициатива само когато е чистосърдечна", коментира Добрев. В тази връзка той припомни фактите, представени от консултанта по проекта (банка Ей Ейч Би Си - HSBC), доказващи, че цената на бъдещата централа ще струва около 10,35 милиарда евро.

"Хората трябва да знаят колко струва тази централа, те трябва да знаят какви са условията за нейното финансиране, които на този етап не ни удовлетворяват", посочва пред руската агенция Добрев.

На въпроса за диверсификацията на газовите доставки и проучванията за газови залежи в черноморския шелф Добрев изрази оптимизъм по отношение на сондажите, които френската компания Тотал (Total) ще извършва в дълбоководното находище Хан Аспарух в Черно море.

Като припомни, че предстои сключване на договор с Тотал, Добрев поясни, че самите проучвания ще продлъжат през следващите пет години. След приключването на всички дейности, могат да се коментират резултатите и да се съобщи за откритите залежи и техните обеми, допълни той.

"Газът е нашата най-голяма надежда за енергийна независимост, поради което за нас е много важно да се извърши това проучване", подчерта Добрев. Българският министър отказа да отговори на въпроса кога българската страна планира да подпише финалното споразумение по другия съвместен проект с руско участие за газопровода "Южен поток". Преговорите по този проект продължават, тъй като има все още нерешени спорни въпроси, посочва руската агенция.

В същото време в анализ на "Дойче веле", излъчен днес и посветен на референдума за АЕЦ „Белене”, се посочва, че това допитване е лицемерна подмяна на истината за една катастрофална икономическа авантюра, от която България няма нужда. Инициаторите на референдума подвеждат избирателя и го тласкат към грешното решение, се посочва още в анализа на германското радио "Дойче веле".

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback