fallback

АИКБ: Диференциран подход към индексиране на пенсиите е крачка назад

Подобна стъпка ще насърчи укриването на доходи, смятат от асоциацията на индустриалния капитал

13:14 | 06.08.12 г.

След Българската стопанска камара още една работодателска организация се обяви против идеята на финансовия министър Симеон Дянков за диференцирано увеличение на пенсиите от следващата година. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България подобен подход би бил несправедлив и неправилен, защото пенсионно-осигурителната система би загубила своето значение при определянето на размера на всяка индивидуална пенсия, пише в официална позиция до медиите.

По повод на заявеното намерение за увеличение на парите за старост с еднаква ставка за всички пенсионери, или с процента на инфлация за „високите“ и с по-висок процент за „ниските“ пенсии, от АИКБ заявяват, че възприемането на този подход е крачка назад в започналата пенсионна реформа. 

Осигуряващите се ще се демотивират да правят вноски върху реалния размер на дохода си, което ще насърчи укриването на доходи и осигуровки и ще увеличи неформалната икономика, посочват от асоциацията.

Диференцираният подход е икономически необоснован, защото акцентира върху социалните характеристики на пенсията, а не върху правата на хората, плащали по-висок размер осигуровки, се казва в становището.

Индустриалците отбелязват, че намерението не е обсъждано от социалните партньори и едноличното решаване на въпроса от страна на правителството няма да постигне желания ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
fallback