fallback

Борисов: ГЕРБ подкрепя референдума за АЕЦ "Белене"

Един референдум струва 30-40 млн. лв., цена, която се доближава до разходите за едни избори, заяви министър-председателят

16:23 | 01.08.12 г. 6

Правителството и партия ГЕРБ подкрепиха провеждането на референдум за строителството на АЕЦ "Белене". Това става ясно от стенограмата от днешното заседание на правителството, 

Борисов подчерта, че кабинетът е „за“ провеждането на референдум, въпреки думите на бившия министър-председател Сергей Станишев, че референдумът трябва да бъде бранен от сегашното правителство.

Премиерът посочи още, че един референдум струва 30-40 млн. лв. - цена, която се доближава на необходимата за провеждането на избори. Той допълни, че подобни средства към настоящия момент трудно могат да бъдат намерени, освен ако по не бъдат извадени от бюджета след актуализация.

"Така че ние не сме против, ние сме "за", но лично ще държа в този референдум българският парламент, или както се възлага, като се напише "за" или "против", отдолу да се изяснят нужните условия. Ако си "за" това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един мерцедес на централата", коментира Борисов.

Ако АЕЦ "Белене" бъде изградена за 22 млрд. лв., токът няма да бъде по-евтин, защото кредитите, взети за централата, тепърва ще трябва да се изплащат, обобщи премиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 10.09.22 г.
fallback