fallback

Преглед на печата за 31 юли

07:45 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Един абсурд по-малко

в. Капитал Daily

Най-черният текст в Търговския закон за бизнеса напоследък - този за фалит със задна дата, е на път да остане в миналото. Празнота дава възможност при несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна. Така например, ако гражданин си купи апартамент, може да го изгуби, ако строителят влезе в процедура по несъстоятелност към дата, по-ранна от сделката.

От повече от година представители на фирми, адвокати, банкери призовават законодателят да промени текстовете, позволяващи такива измами на длъжници. Сега група депутати от ГЕРБ, сред които Емил Радев, ще внесат законопроект, който ще ограничи (от шест месеца до максимум три години назад) определянето на началната дата на неплатежоспособността (виж карето). В момента периодът е неограничен, което създаваше възможности за некоректни длъжници с помощта на отделни съдии да избягват плащането на задълженията си.

Три години правителство на ГЕРБ: Министерство на финансите: Стабилност, но малко реформи

в. Капитал Daily

"Да изведа България от кризата. Според мен най-трудна от гледна точка на бюджета ще е 2010 г. Да намаля рязко бюрокрацията. Да помогна за влизане на България в еврозоната."

Така преди три години встъпващият в длъжност финансов министър Симеон Дянков отговори на въпрос на "Капитал" кои са трите неща, които обещава да свърши по време на мандата си. Оттогава досега се случиха много събития – кризата в Европа не само не отмина, но и се задълбочи, правителството на ГЕРБ изпадна във вътрешни противоречия и в крайна сметка не направи нито една от обещаните едри реформи.

А нови големи цели така и не бяха начертани. От днешния ъгъл пожеланието за извеждане от кризата е по-скоро избягване на нейното задълбочаване, бюрокрацията се намали символично, а еврозоната започна да изглежда, меко казано, нежелана цел.

МВР оставя площадката на АЕЦ "Белене" на самоохрана

в. Сега

МВР ще изостави охраната на площадката на АЕЦ "Белене". Това става ясно от проектопостановление на правителството, подготвено от вътрешния министър Цветан Цветанов и пуснато за обсъждане в портала за обществени консултации на МС.

Наскоро кабинетът прекрати проекта за изграждането на втората атомна електроцентрала. Според различни изчисления обаче там са вложени милиони евро в обект, който едни - като премиера Бойко Борисов, наричат голям гьол, а други - готова площадка за АЕЦ. На територията на обекта са изградени жилищни комплекси, строителни площадки, кранове, техника. В края на миналата седмица БСП внесе подписка от над 700 000 души, с която се настоява за провеждането на референдум за бъдещето на централата. От ГЕРБ обвиниха левицата, че лъже хората, а евентуално ново отваряне на проекта ще струва много на бюджета.

Над 40 списания са изчезнали от българския пазар за 2 г.

в. Сега

Кризата удря най-силно по списанията в издателския бизнес, сочи статистиката на НСИ за периода октомври 2010 -декември 2011. Тази тенденция се запазва за втора поредна година. Големият срив бе през 2010 г., когато за първите 9 месеца от сергиите изчезнаха 40 списания.

За изследвания от НСИ период са спрели да излизат още четири. През последната година издаваните списания са общо 559, а тиражът намалява с 12.4% и стига до 26 хил. броя годишно. Най-голям дял от всички издавани списания през двете години заемат тези с обществено-политическа тематика.

За разлика от списанията вестниците се множат и през 2011 г. на човек от населението се падат 51, докато година по-рано те са били 45.

Златни трусове тормозят Челопеч

в. Сега

Жителите на златното село Челопеч се оплакаха, че живеят в непрекъснат стрес от трусове и отровен въздух. Проблемът обаче не е в гнева на природата, а в човешката дейност. Гражданският комитет-Челопеч, движение за "Модерна България" и Коалиция за устойчиво развитие вчера изнесоха пред медиите данни за вредите от златодобива, извършван от "Дънди прешъс металс".

Къщите се рушат от взривовете в рудника, а хората дишат все по-големи дози арсен и тежки метали, защото компанията е увеличила добива на ценния метал 3 пъти - от 900 хиляди на над 2 милиона тона. "Селото ни постоянно е в тътени и прах. Домовете ни се пукат, почвата е отровена", оплака се Райна Димитрова от инициативния комитет, който смята през септември да сезира европейските институции.

Пращат за кредити пострадали от труса

в. Стандарт

Държавата изпрати за кредити 86 семейства с опасно нацепени от трусовете къщи. Бедстващите са получили отказ за обезщетения от междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Като мотив в досиетата на пострадалите домове е записано "М7". След запитване от общината секретарят на комисията обяснил, че това е клауза за друг ред на финансиране като подпомагане от други институции или заеми от банки. Понеже по закон друга такава институция у нас няма, остава само вариантът за кредит.

За укрепване на жилищата обаче са нужни средно между 10 и 20 бона, а доходите на болшинството от пострадалите от земетресението не покриват изискванията за теглене на толкова пари. Масовата сеч на молби за финансова помощ е от второто заседание на комисията, обясни кметът Росица Янакиева. При първото й събиране са били отхвърлени само 8 от представените документи заради неизрядно окомплектоване.

Общинска банка вдига капитала

в. Стандарт

Общинска банка планира увеличение на капитала си още през тази есен, съобщи изпълнителният директор на трезора Сашо Чакалски. Предстои уточняване в какъв размер да бъде увеличението. Общинска банка излезе на печалба от 1 млн. лв. за първите 6 месеца на годината, обяви още Чакалски. Така банката излиза на печалба само няколко месеца след като Столична община успя да си върне контрола върху нея от скандалния бизнесмен Христо Ковачки. Благодарение на неговите действия трезорът завърши 2011 г. с 11,4 млн. лв. загуба.

Зъболекарите се отчитат електронно

в. Новинар

Всички лекари по дентална медицина от 1 август ще трябва да се отчитат електронно. Това съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се отнася за всички зъболекари, който извършват дейност по договор с касата. В електронните отчети, които те ще подават, ще има данни от амбулаторните листове на пациентите. В тях ще се посочват всички извършени прегледи и лечението.

Зърното скочи с 20 на сто

в. Новинар

Цената на пшеницата е между 42 и 44 стотинки за килограм в момента, което е с 20 на сто повече в сравнение с миналата година. Това съобщи зам.-председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Той уточни, че ако има спекулации с цената на зърното, те са на световно равнище. Жътвената кампания вече е приключила. Над 80% от пшеницата е с много добри хлебопекарни качества, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 24.08.22 г.
fallback