fallback

Преглед на печата за 30 юли

07:50 | 30.07.12 г.

Поредна тежка година

в. Капитал Daily

Излизането от кризата се отлага и едва ли ще стане през тази година. Причините звучат познато - рецесията в Европа и несигурността, която носи тя, което кара хората да потребяват по-малко. Няколко доклада от края на миналата седмица и анкета на "Капитал Daily" потвърдиха тенденцията към застой в икономиката. Първите отчети на големи публични компании също показват влошаване на резултатите през първото полугодие, което е сред най-преките доказателства как забавянето в чужбина или свитото потребление тук се пренася върху бизнеса.

Надежди има в туризма, където последните данни към юни показаха стабилно представяне, и в земеделието. Но това няма да е достатъчно, за да се постигне осезаем ръст от над 1%, смятат икономисти.

Смъртта на "Химко"

в. Капитал Daily

Най-яркото доказателство за ефекта от забавената приватизация е врачанският торов завод "Химко", който от този месец отново е във фалит и предстои имуществото му да бъде разпродадено. Първо гордостта на социндустрията струваше милиарди, после през 1998 г. се провали първият опит за раздържавяване с цена от 100 млн. долара, накрая задлъжнелият торов завод беше продаден срещу символична сума.

Новият противоречив стопанин така и не съживи предприятието и то тръгна по пътя на фалита, размина му се, като бе приет оздравителен план, който също не беше изпълнен. Така 13 години след приватизацията му агонията на неработещото предприятие ще получи развръзка - съдът най-сетне го прати в несъстоятелност и активите му ще бъдат продавани. Най-вероятно за скрап и като земя, защото заради дългия им престой мощностите едва ли могат да заработят отново.

Пресяване в сектора на бързите кредити

в. Капитал Daily

БНБ затяга изискванията за небанковите финансови институции, които отпускат кредити. Това става ясно от съобщение на централната банка за промени в Наредба 26, която регулира регистрацията и дейността на тези дружества. Промените са приети от управителния съвет на БНБ. По-строгите изисквания засягат капитала на компаниите, начина, по който се определя основната им дейност, въвеждат се допълнени и разширени основания за БНБ, с които може да откаже регистрация или да заличи от регистъра финансова институция. Последните се въвеждат в резултат от "натрупания от БНБ опит", се посочва в съобщението на централната банка.

Това са компании за потребителско кредитиране, като някои от тях са специализирани в сегмента на т.нар. бързи малки заеми, други в стандартни кредити за потребление, както и стоково финансиране чрез схеми на изплащане на стоки в големи вериги магазини.

Купуваме 20% повече стари коли

в. Стандарт

София.  С 20-35% са се увеличили продажбите на употребявани автомобили от началото на годината. Това каза за economymagazine.bg Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Българите търсят най-често коли втора ръка на цени 7 000-8 000 лв. докъм 15 000-20 000 лв.

Като цените в страната са много изгодни. Свалихме много маржа, ако продаваме една кола за около 10 000 лв., печалбата за нас е около 600 лв., каза Доросиев. "Неслучайно съседските ни страни на Балканите си купуват автомобили от нашия пазар. Превърнахме се в регионален пазар. От Албания, Македония и Турция идват и си купуват коли от България".

България наемa Файнаншъл таймс

в. Стандарт

"Файненшъл таймс" ще помага на България, за да представи възможностите за инвестиции у нас пред компании от три континента - Европа, Северна Америка и Азия. Българската агенция за инвестиции е на финалната права по сключване на договор с "Файненшъл таймс" - бизнес вестник с международно призната висока репутация, който ще организира турнета по света съвместно с една френска фирма.

"Идеята е посредством марката "Файненшъл таймс" да се вдигне малко шум около възможностите за правене на бизнес у нас", каза за агенция Стандарт Нюз Борислав Стефанов, изпълнителен директор на БАИ. Планът предвижда провеждането на 12 мероприятия - 3 големи конференции и 9 кръгли маси. Така на всеки един от посочените три континента ще има по 1 конференция и 3 кръгли маси. "Ще започнем с начинанието през септември или октомври и някъде към март следващата година би трябвало да сме приключили", обясни Стефанов.

Лозари: Сушата може да съсипе до 30% от реколтата

в. Стандарт

Хиляди лозари се молят за дъжд, за да не съсипе дългата суша гроздовата реколта. Стопаните в района на Сандански и Катунци, където има хиляди декари лозови масиви, палят свещи, за да завали в близките 10-15 дни. В противен случай ще се случи същото, както миналата година, т.е. сушата ще унищожи най-малко 20-30% от гроздето.

Гроздовите зърна ще се превърнат в стфиди, ще изсъхнат, в момента плодът сивее, не може да се надуе заради липсата на дъжд, жалват се местните лозари. При дълго засушаване лозовите корени „пият” сока от плода, тъй като няма никаква влага в почвата. Тогава гроздовете повяхват, засъхват, превръщат се в стафиди.

Руснаци купили у нас един град, голям колкото Варна

в. Новинар

Над 347 000 руски граждани са си купили имоти в България, което означава че притежават един български град с мащабите на Варна.

Данните изнесе зам.-министърът на правосъдието Деница Вълкова на международен семинар в курорта Слънчев бряг, организиран от Нотариалната камара на България и Федералната нотариална палата на Русия. "Руските граждани трябва да знаят, че техните права са гарантирани, че правото им на собственост в България е защитено и няма да станат жертви на имотни измами", заяви Димитър Танев, председател на Нотариалната камара на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
fallback