fallback

Здравното министерство похарчило 50 млн. лв. от здравни вноски за полугодието

Депутати от опозицията припомниха решението на Конституционния съд от началото на месеца, че трансферът противоречи на основния закон

15:01 | 27.07.12 г.

През първото полугодие на 2012 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е прехвърлила към Министерство на здравеопазването 50 млн. лв. Това обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова във времето за парламентарен контрол, предаде БТА.

Атанасова уточни, че от посочената сума към края на юни 2012 г. са изразходвани 9,9 млн. лв. за доставки на лекарства медицински изделия, 28,2 млн. лв. - за субсидиране на лечебните заведения, 4,1 млн. лв. - за дейностите на центъра "Фонд за лечение на деца", 6,5 млн. лв. - за центъра "Фонд за асистирана репродукция" и 1 милион лева - за трансплантации. 

Отчетът на здравния министър беше по повод на въпрос на Мая Манолова от левицата за разходването на средствата от здравни вноски от ведомството.  Манолова припомни решението на Конституционния съд от началото на месеца, че трансферът противоречи на основния закон. Тя повтори, че вноските се събират от българските граждани, за да се покриват здравноосигурителни дейности, а не, за да се плащат с тях дейности, които досега са финансирани от бюджета. Манолова изтъкна, че това е една от причините голяма част от хората да не плащат здравните си осигуровки.

Трансферът на средства от НЗОК към МЗ беше приет миналата година със Закона за бюджета на здравната каса. През 2011 г. бяха прехвърлени 340 млн. лева от здравната каса към здравното ведомство, но въпреки острите критики на опозицията, да промяна в Закона за бюджета на НЗОК не се стигна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 04.09.22 г.
fallback