fallback

Бизнес климатът през юли леко се подобрява

Месечната анкета на НСИ отчита позитивна промяна в нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно, но спад при услугите

11:34 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Стопанската конюнктура в страната през юли леко се подобрява, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата* се покачва с 1,1 пункта, като по отрасли се отчитат следните изменения: промишленост (+1,9 пункта), строителство (+1,6 пункта), търговия на дребно (+1,4 пункта), услуги (-1,5 пункта).

Графика: НСИ

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през юли нараства с 1,9 пункта главно поради повишаване на оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира увеличение на осигуреността на производството с поръчки (от страната и чужбина), както и по-благоприятни прогнози по отношение на производствената активност през следващите три месеца. Средното натоварване на мощностите през юли 2012 г. се увеличава с 1,4 пункта в сравнение с април и достига 71,3%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци. Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. По отношение на продажните цени мениджърите продължават да очакват повишение през следващите три месеца. Строителство. През юли 2012 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 1,6 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с юни. Производственият график е осигурен с договори за 5,5 месеца, като се регистрира понижение от 0,5 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. Несигурната икономическа среда и финансовите проблеми остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в отрасъла. През юли в сравнение с предходния месец се засилва отрицателното влияние на фактора „конкуренция в бранша”. По отношение на продажните цени в бранша очакванията на предприемачите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 1,4 пункта поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Повишен оптимизъм се забелязва и в очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда продължава да е един от основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в отрасъла, макар през юли негативното й влияние в сравнение с предходния месец да намалява. Същевременно обаче отрицателното въздействие на фактора „търсене” се увеличава, измествайки конкуренцията в бранша на трето място по степен на влияние. По отношение на продажните цени очакванията на търговците са в посока на увеличение през следващите три месеца. Услуги. През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 1,5 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но в очакванията за следващите три месеца анкетата регистрира известен песимизъм. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла. Очакванията на преобладаващата част от мениджърите относно продажните цени са за запазване на равнището им през следващите три месеца. * Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като последният показател е включен в общия динамичен ред от май 2002 година.

Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Отговорите на въпросите от анкетите са представени в тристепенна категорийна скала от типа: „увеличение”, „без промяна”, „намаление”, или „над нормално”, „нормално”, „под нормално”. Балансите на оценките се изчисляват като разлика на относителните дялове по екстремните варианти на отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 08.09.22 г.
fallback