fallback

Кабинетът "Борисов" оцеля и при четвъртия вот на недоверие

136 депутати подкрепиха правителството на ГЕРБ, като Синята коалиция и "Атака" не участваха в гласуването

09:46 | 26.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Бойко Борисов оцеля и при четвъртия вот на недоверие. При гласуването в парламента 136 депутати подкрепиха кабинета, 72 бяха против, а двама независими се въздържаха.

Вотът на недоверие беше поискан от народни представители от БСП, ДПС и независими заради "провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи".

Искането беше внесено в парламента след последния критичен доклад на Брюксел за страната ни.

Правителството подкрепиха депутатите от ГЕРБ и независими. "За" вота гласуваха вносителите от Коалиция за България и ДПС и един независим. Синята коалиция и "Атака" не участваха в гласуването. 

Първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" беше неуспешен и е от октомври 2010 г. Той беше по инициатива на БСП и ДПС заради политиката в сферата на здравеопазването.   Вторият, също неуспешен, опит за парламентарно бламиране на правителството на Бойко Борисов, беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от Коалиция за България и ДПС.    Месец след това - през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново неуспешен вот на недоверие, за "провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права". Той отново беше на Коалиция за България и ДПС.    В началото на април т.г. Коалиция за България и "Атака" внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ"Белене" и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от "Атака" оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.    В началото на миналата година мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
fallback