fallback

Дружествата за доброволно здравно осигуряване стават застрахователи

Таксата за посещение при лекар се „отвързва“ от минималната заплата, гласят още окончателните промени в Закона за здравното осигуряване

18:29 | 25.07.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Доброволното здравно осигуряване вече ще се извършва въз основа на договор за медицинска застраховка по смисъла на Кодекса за застраховането. Това стана факт след промените в Закона за здравното осигуряване, приети от депутатите на второ четене, предаде БТА.

В закона е записано, че доброволното здравно осигуряване е дейност по поемане на рискове, свързани с финансовото обезпечаване на определени здравни услуги и стоки срещу заплащане на премии, въз основа на застрахователни договори.

В едногодишен срок от влизането в сила на този закон заварените здравноосигурителни дружества с издадена лицензия за дейност по доброволно здравно осигуряване трябва да приведат дейността си в съответствие с  Кодекса за застраховането и да подадат заявление до Комисията за финансов надзор за издаване на лиценз за извършване на застраховане. 

Издадените до влизането в сила на този закон лицензии за извършване на дейност по доброволно здравно осигуряване са валидни до привеждането на дейността в съответствие с Кодекса за застраховането и произнасянето на Комисията за финансов надзор.

Договорите за доброволно здравно осигуряване, които са в сила към деня на влизане в сила на този закон, запазват действието си до изтичането на срока, за който са сключени, но не по-късно от една година от влизането в сила на закона.

Таксата за посещение при лекар, зъболекар и за болнично лечение вече няма да бъде обвързана с минималната работна заплата, решиха още депутатите. За всяко посещение при лекаря или при лекаря по дентална медицина, както и за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно, здравноосигурените лица заплащат суми, определени с постановление на Министерския съвет, е записано в промените. Народното събрание не прие предложението на Мая Манолова от Коалиция за България пенсионерите да заплащат половината от потребителската такса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 10.09.22 г.
fallback