fallback

Тръгва нова схема в подкрепа на безработните

С 80 млн. лева Агенция по заетостта ще субсидира заплатите на около 9 хил. души

14:54 | 25.07.12 г.

Агенцията по заетостта започва реализацията на нова схема в подкрепа на безработните, съобщиха от ведомството.

Схемата „Подкрепа за заетост“ е с бюджет 80 млн. лева и ще се финансира по линия на програмата за развитие на човешките ресурси.

Агенцията планира с помощта на средствата да осигури посреднически услуги за 10 хил. души, като 9 хил. от тях се предвижда да бъдат включени в обучителните програми на агенцията, както и да им бъде намерена работа.

Очаква се около една трета от наетите по линия на новата схема да запазят работните си места след приключването на програмата.

Работодателите могат да обявят в съответното областно бюро по труда свободните работни места, които могат да бъдат заети от лицата, обхванати от схемата. Фирмите ще получат пълна субсидия за изплащаните възнаграждения, уточняват от агенцията.

На работодателите от частния сектор е предвидено да бъде отпусната сума в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и професия, а за публичната сфера – 380 лева за един зает.

Всяка фирма трябва да осигури наставник, който да помага на новонаетите в работата им. Наставниците ще получават допълнително към основното си възнаграждение по половин минимална заплата в продължение на 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
fallback