fallback

Преглед на печата за 20 юли

07:30 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавата иска реванш за БТК

в-к Капитал Daily

След двумесечен размисъл държавата реши да продължи с опитите да търси правата си по приватизационния договор за БТК, които смята за нарушени. С обява в столичен всекидневник Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) вече търси адвокат, който да я представлява по-нататък по делото за трудовата заетост в телекома, изгубено вече в парижкия арбитраж. Агенцията ще оспори решението пред българския Върховен касационен съд (ВКС), макар че шансовете за успех според повечето юристи са почти нулеви. 

В ГЕРБ се колебаят за нова спорна поправка на Емил Димитров

в-к Капитал Daily

Гласуването на предложената от депутата Емил Димитров (ГЕРБ) поправка, която предвижда заведенията в курортите с национално значение да изнасят  маси на открито само ако са на собствен терен, а не по тротоарите и улиците, отново беше отложено на заседанието на парламентарната комисия по регионално развитие комисия в сряда.

Ограничението в Закона за устройство на територията (ЗУТ) отново предизвика съмнения за лобистки мотиви на прочулия се в тази област депутат, който миналата седмица го внесе в комисията часове преди началото на заседанието. В момента ресорната комисия разглежда на второ четене предложените от правителството промени в ЗУТ.

В последния момент и без мотиви

Самият Димитров не присъстваше на заседанието в сряда. На предишното депутатите отложиха гласуването на текста с мотива, че трябва да се преработи, защото не е формулиран добре. Според председателя на комисията Любен Татарски (ГЕРБ) целта на предложението на Димитров е преместваемите обекти в големите курорти да се поставят при специален ред и точно разписани условия. Става въпрос за курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, "Дюни", Пампорово и Боровец.

"Винпром - Търговище" е заплашен да остане без лиценз

в-к Капитал Daily

Спор с Агенция "Митници" за неплатени акцизи заплашва да затвори "ЛВК Винпром - Търговище", един от най-големите производители на вино и спиртни напитки в България. От държавната агенция потвърдиха, че на 9 юли са решили да отнемат лиценза му като данъчен склад. От компанията са обжалвали и Административният съд в София е спрял влизането в сила на решението. Така производителят на спиртни напитки може да продължи да работи до момента, в който съдът се произнесе по същество по жалбата му. Подобен беше случаят миналата година при "Лукойл Нефтохим", когато митниците затвориха данъчните складове на производителя на горива, но те продължиха да работят до окончателното съдебно решение.

Земеделското министерство стресира собствениците на земи

в-к Сега

С неясна обява земеделското министерство вся смут сред собствениците на земеделски земи. В нея се съобщаваше, че ако до 31 юли всеки собственик или ползвател на земя не подаде в общинската служба по земеделие декларация за формата на нейното стопанисване, тя ще бъде разпределена служебно. Вчера обаче зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова призна пред БНТ, че съобщението явно не е било съвсем ясно, но от ресорното ведомство искали то да бъде кратко. Тя разясни, че декларация трябва да подадат само собствениците на земя, които нямат договор за аренда или наем, които искат да обработват земите си лично или пък изрично не желаят нивите да бъдат използвани от друг. Ако не го направят, нивите им ще бъдат разпределени на базата на служебно споразумение между едрите арендатори и собственици в землището. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 18.08.22 г.
fallback