IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК продължава мониторинга върху България, но ни разделя от Румъния

Независимостта на съдебната система в страната е поставена под въпрос, се посочва в черновата на доклада, който ще бъде обявен в сряда

10:16 | 17.07.12 г. 20
ЕК продължава мониторинга върху България, но ни разделя от Румъния

По отношение на борбата с организираната престъпност е записано, че действията срещу нея са станали по-интензивни през 2010 година, когато полицията е поела по-активна роля и са били осъществени много от дълго отлаганите процедурни и институционални реформи, което е спечелило на България доверие сред правоприлагащите органи на другите страни.

Резултатите обаче са определени като ограничени, тъй като малък брой дела са завършили с присъди, като в същото време по важни дела са били постановени оправдателни решения. Сериозна загриженост предизвикват слабите резултати при разкриването на поръчковите убийства. От наблюдаваните от ЕК 33 случая само 4 са внесени в съда, а само през тази година са били извършени и нови поръчкови убийства, е записано в анализа.

Комисията се позовава на данни на Европол, според които български престъпни групи, занимаващи се най-вече с трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 страни от Евросъюза. Ролята и влиянието им зад граница са сравними с тези на други престъпни групи, но вътре в България те са уникални. Те упражняват значително влияние върху българската икономика, което ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции, пише в документа.

Новите, специализирани структури на ниво полиция, съд и прокуратура показват решителност за справяне с организираната престъпност, те обаче още не са доказали своята ефективност при сериозните случаи, а специализираният съд досега е издал решения предимно по маловажни дела.

Слабите резултати по отделни случаи не могат да се припишат само на една институция. Те се проявяват и в полицията, и в прокуратурата, и в съда, някои от тях имат системен характер, пише комисията, и посочва като доказателство за това бягството на две именити осъдени лица.

Като положителен пример се посочва постигнатия ръст на конфискуваното незаконно придобито имущество през 2011 година и по-активният и строг подход от страна на тогавашния директор на натоварената с това комисия. Отбелязано е обаче, че оставката му в началото на 2012 година заради недостатъчна политическа подкрепа хвърля съмнение върху посочените постижения.

В частта "Борба с корупцията" комисията подчертава, че в България няма независима антикорупционна институция с нужната власт и отговорност, и че трябва да обмисли създаването на такава.

Еврокомисията определя като смесени резултатите от работата на различните нови структури срещу корупцията на най-високо ниво. При измамите с еврофондове например след първоначалното увеличение на броя на делата през 2011-а е последвал спад, повечето от случаите са били незначителни, а анализите на комисията показват голям брой необяснимо прекратени дела и оправдателни решения.

Същите тенденции са отчетени и по делата за корупция, а по сигналите за корупция и злоупотреба със служебно положение срещу магистрати системата реагира особено слабо. Корупцията и организираната престъпност често са свързани, задълбочените финансови разследвания са много важни, за да се разкрият връзките между организираната престъпност и политиката, в България на това не е било отделено достатъчно внимание, пише в документа.

За пореден път е отделено внимание и на обществените поръчки – там констатацията е, че усилията не са довели до очакваните резултати. Записано е, че Еврокомисията получава все повече оплаквания, както и че има случаи на явно нарушаване на европейското законодателство в тази област.

Докладът в некончателния си вариант не казва нищо по въпроса за политическата воля. Той отчита, че за последните 5 години е постигнат съществен напредък в основната законодателна рамка и че предизвикателството сега е да се запълнят определени стратегически празноти и да се осигури ефективно приложение на законите. В неокончателния текст се съдържа и констатация, че има липса на посока в политиката, което задържа реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
цитат от Dnes.bg "Още през 2009 г. наредих да се извърши проверка на наказателно отделение на Софийски градски съд. Установи се, че има множество забавяния на дела в СГС. Начело на това забавяне бяха две съдии Емилия Петрова и Мирослава Тодорова. Касаеше се за дела, забавени с месеци, дори с години. Резултатите бяха изпратени на ВСС. Председателят на СГС Георги Колев не предприе нищо тогава и на съдия Тодорова й се размина", коментира Пенгезов пред bTV.По думите му тогава двете съдийки не са били най-натоварените в Софийския градски съд.Пенгезов, който бе в тежка словесна война с министър Цветан Цветанов, днес влезе в странната роля на защитник на МВР шефа по казуса "Мирослава Тодорова".Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Крайно време е да има ясни правила в съдебната система:1. съдия може да разглежда еди колко си дела за една година.2. Присъда без мотиви да няма.3. Съдия забавил 5 дела с повече от година да се уволнява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
citizen_bg
преди 12 години
Честито на румънците! Да почерпят! А ние може ще може да кажем някой ден, че сме се оправили, когато спрем да се сравняваме с тези за които СИ МИСЛИМ, че са по-зле от нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 12 години
И аз се чудя какво толкова не ви харесва, нали ви е ясно че законодателя трудно влияе на съдебната власт, а и е добре за нас да ни разглеждат заедно с мамалигите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Те, българите, някога бяха най-справедливия от всички народи и от всичко на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволноВизантииски Тропарх от 999 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
Трудно ми е да проумея защо винят Бойко Борисов за съдебната система!!?? Нима при Станишев беше по справедлива!!? Кой НАЗНАЧИ съдиите и по какъв начин!? Чия е настоящата съдебна система!? А и каква е алтернативата на Бойко Борисов!? Нима някой очаква за 4 години да се променят неща планирани и градени най малко 23 години!? ....Каква е алтернативата на Бойко Борисов и какво предлага на избирателя !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Internet
преди 12 години
ГЕРБ-арстката демокрацияНа улицата:- Тате, тате, днес в училище казах пред всички, че Бойко Борисов е мафиот и че всичко е пълен театър.- Махни се от мен, непознато момченце!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Е, това е България:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още