fallback

Преглед на печата за 14 юли

08:50 | 14.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговете на два ключови строителни проекта в София отиват в КЗК в-к Сега

Два от най-важните инвестиционни проекта в столицата - естакадата на Лъвов мост и метрото до летището, се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията от недоволни участници в конкурсите. Обединението "Трейс Лъвов мост" оспорва търга за избор на строител на кръстовището на две нива на Лъвов мост. Въпреки че фирмата беше обявила най-ниската цена - 14.7 млн. лв., от общината класираха за първенец "Главболгарстрой" (ГБС). От седемте отворени оферти цената на ГБС беше 22.26 млн. лв., като по-висока от тяхната беше единствено на консорциум "Хидрострой - Мостовик" - близо 48 млн. лв. Въпреки че класирането е финализирано, не е ясно кога ще започне изграждането на естакадата, защото няма финансиране. От КЗК все още не са излезли с решение по жалбата.

Обединение "Метро Конструкциони 2012" също се е обърнало към комисията за търга за строежа на метрото в участъка от ул. "Подпоручик Неделчо Бончев" до аерогарата. Жалбата е подадена в началото на юли. Фирменото обединение не беше допуснато до отваряне на офертите с аргумента, че липсвали цели раздели в документацията им. Строителството на оспорвания участък беше спечелено от обединение "Метро Сифер", които дадоха най-ниска цена от 48.9 млн. лв. за трасето. Към момента все още не са подписани договори с избраните изпълнители. Строителството на участъка е планирано за есента и ще продължи 28 месеца.

Приемат скоростно Закона на горите в-к Стандарт Законът за горите ще бъде приет на второ четене до края на месеца, научи агенция Стандарт Нюз. На днешното си извънредно заседание Комисията по земеделие и гори обедини в общ проект за промени в Закона за горите, приетите на 12 юли 2012 г. на първо гласуване два законопроекта на ГЕРБ и ДПС.

Депутатите решиха да оставят само три дена за внасяне на нови предложения между първото и второ четене на закона, които започват да текат от утре. Практиката е обикновено срокът за предложения да е между 7 до 28 дни. Сега обаче по Закона за горите предложение ще могат да се внасят в комисията само до 18 ч на 16 юли. Следващото редовно открито заседание на парламентарната земеделска комисия, на което се очакват разгорещени дебати по конкретни текстове, би трябвало да се състои на 18 юли от 15,00 ч. Делян Добрев нищи договор за „Марица-изток” в-к Новинар Енергийният министър Делян Добрев ще разнищва договора с офшорната компания за ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3, сключени по времето на Иван Костов. Проверката на контракта е поръчал премиерът Бойко Борисов, стана ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. Министър-председателят уточнява, че ревизията е необходима, за да стане ясно откъде идва увеличението на цената на тока. Той допълва, че по думите на Костов има стратегически инвеститор за ТЕЦ-а, а се оказва, че това било офшорна компания. „Добрев, вижте го, дали са продали офшорната компания след това на американската компания за всичките сто процента, дали няма в договора някакви заделени проценти, не ги знам 12 ли са, колко са, аз съм мнителен човек и ми се иска да ги проверим тези неща”, казва още министър-председателят. Билетите за влак скачат на студентския празник в-к Новинар

Предвижда се документите за пътуване да поскъпнат от 8 декември тази година, когато влиза в сила и новото разписание на БДЖ. Причина за това е скокът на тока. Транспортният министър Ивайло Московски обясни, че железничарите трябва да са готови с проекта за новата тарифа през октомври. Тя ще отчита всички фактори, като промени на цени на тока, течни горива и други, уточни Московски. Той припомни, че безплатните карти на служителите в БДЖ няма да се отнемат. Според него обаче е недопустимо преференциално да се возят и всички пенсионирани служители, членовете на семействата им и представители на държавни институции. От догодина картите между НКЖИ и БДЖ ще бъдат урегулирани по справедлив принцип, отсече министърът. Първият добив на газ от Черно море - след 8 години в-к Новинар

Очаква се първият добив на природен газ от Черно море да е факт след около 8 години. Това каза Илиян Василев, който е член на Управителния съвет на „Център за изследване на Балканския и Черноморския регион“.

Новоподписаният договор поставя началото не само на конкретните дейности по самото проучване, но е от голямо значение и за плановете, които газовите компании и големите индустриални потребители трябва да си направят за следващите 7-8 години. Такъв вероятно ще бъде срокът от началото на проучвателните дейности до реализацията на първия добив, обясни Василев.

Той допълни, че контрактът има незабавен ефект върху преговорите с „Газпром”. Най-накрая осъзнахме ролята на местното производство и интерконекторите ще ни свържат с пазара, изтъкна Василев. След подписването на договора алтернативите за страната ни са много повече, подчерта още той.

Цялата информация на държавата става публична в-к Сега

Цялата публична информация, която не е тайна или свързана с лични данни, да бъде качена за свободно ползване в интернет. Данните трябва не само да бъдат достъпни за всеки, но и да бъдат в удобен за работа формат, т.е. документите да могат да се свалят и обработват. Това е основната идея от новата евродиректива за отворените данни, която предлага Европейската комисия.

"Мисленето на държавната администрация трябва да се промени и данните да станат публични, а не както досега, тя сама да решава какво да казва или да скрие от гражданите. Това ще доведе и до повече прозрачност и ефективност в работата на администрацията, по-добро използване на информацията и в крайна сметка - значителен икономически ефект", отбеляза основният докладчик на Европарламента по директивата Ивайло Калфин. Според него обаче предложението ще срещне сериозен отпор от страна на институциите.

Предвижда се да бъде създаден и обществен регулаторен орган, който да преценява качената информация и дали тя е в пълен обем. Допълнително ще се решава дали документите ще се ползват безплатно, или за част от тях ще се плаща. Очаква се директивата да бъде одобрена през следващата година, а правителствата на страните членки ще имат около 2 г., за да я приложат. Около 140 млрд. лв. ще спечели европейската икономика, ако правителствата предоставят свободно в интернет данните, с които разполагат, показва специално проучване по темата, поръчано от Европейската комисия.

Държавата пак ще разпределя частни земеделски земи в-к Сега Ако до 31 юли собствениците на земеделска земя не декларират как ще стопанисват земята си - дали сами ще я обработват, или ще я дадат под аренда, държавата ще я разпредели служебно. Според новия Закон за собствеността и ползването на земеделски земи, ако няма подадена декларация за даден терен от собственик или ползвател, той се включва в регистъра на землището като "бяло петно". И се разпределя за обработване на доброволен принцип. В случай, че не се достигне до доброволно споразумение, задължително се прави служебно разпределение на "белите петна". В този случай теренът се дава на ползвателя с най-голям дял правно основание в него. Дори собственикът да желае да обработва земята си, ако е изпуснал срока, няма връщане назад. Той губи права над земята си за настоящия земеделски сезон.

Арендаторът, който получи "бялото петно", е длъжен да внесе в общината рента за ползването на тази земя. Тя е в размер на средната рента за дадения район, а собственикът има право да потърси парите си до 3 години. След този срок парите остават за общината. Ако тази такса не се внесе, собственикът има право освен да си вземе земята и да поиска обезщетение, обясняват от земеделското ведомство.

Два нови КПП между България и Румъния в-к Стандарт

„България и Румъния показват, че ефектът на разширяването на ЕС е само и единствено положителен. От членството насам между нашите две страни в пъти са се увеличили инвестициите, търговският обмен възлиза на 3,5 милиарда евро, а  броят на румънските туристи в България достигна 960 000 за миналата година.  Ще бъдат открити два нови КПП в Добруджа, които ще позволят допълнително на нашите граждани да търгуват, да пътуват и да развиват своите отношения.” Това заяви външният министър Николай Младенов на съвместна пресконференция с румънския си колега Андрей Марга, който бе на работно посещение в София.

Повечето чужденци в страната предпочитат да живеят в София в-к Новинар

Това сочат данните на Националния статистически институт. 30 на сто от чуждите граждани в страната, които са 37 хил. души, са решили да се установят в столицата. 7 хиляди са от страни на ЕС, а 30 хиляди са от други държави. Най-многобройна е групата на руснаците, които са около 12 хиляди. Веднага след тях се нареждат украинците - 3000, македонците - 1000, молдовците - 900, и сърбите - 600. Англичаните, които живеят в България, са около 2600 души. Около 850 са германците, а поляците са 800. Има и около 450 италианци и 250 гърци. Данните сочат още, че азиатците са 23 на сто от всички чужденци. Най-многобройни от тях са турците, арменците и китайците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 05.09.22 г.
fallback