fallback

Преглед на печата за 13 юли

07:43 | 13.07.12 г.

Английският клиент

в. КапиталDaIly

Британският инвестиционен фонд Duet Group ще участва в надпреварата за приватизацията на "БДЖ - Товарни превози". "Фондът притежава 100% от кипърския собственик на "Дует реълуей България", обясни пред "Капитал Daily" Даниел Дамянов, управител на новорегистрираното българско дружество.

Това е третият идентифицирал се кандидат, след като шест документации бяха закупени в приватизационния конкурс. Тези, които застанаха с имената си, бяха румънската частна жп компания Grup Feroviar Roman, която държи мажоритарен дял в българското дружество "Българска железопътна компания".

Документи закупи и чешката транспортна компания Advanced World Transport, която развива железопътна транспортна дейност. Три от кандидатите се скриха зад адвокати, а шестата компания е именно "Дует реълуей България", за която доскоро нямаше информация в Търговския регистър, тъй като е регистрирана на 3 юли. 

Към момента фондът не е развивал дейност на българския пазар. Активен е в Близкия изток и Азия.

Банковият сектор - все по-български

в. КапиталDaIly

Пазарният дял на т.нар. местни банки - с български акционери, продължава да нараства. Така вече една четвърт от сектора е с местни собственици. Това става ясно от тримесечния бюлетин "Банките в България" на БНБ. Към края на март 2012 г. местните кредитни институции заемат 25% от активите на системата. Увеличението на пазарния им дял в страната е за сметка на дъщерните поделения на големите международни финансови групи.

Делът на дъщерните банки от Европейския съюз е 68.4%. През последните години в кризата местните банки финансираха по-големи единични проекти или сделки в корпоративния сектор тук, което доведе до ръст в кредитните им портфейли и съответно активите, докато дъщерните поделения на европейските банкови групи по-скоро следваха политиката на централите да отпускат по-малко или почти никакви кредити.

ГЕРБ превръща математическите гимназии в обикновени

в. КапиталDaIly

Математическите гимназии няма да бъдат специализирани, а средни общообразователни училища (СОУ) като всички останали. Това реши парламентарната образователна комисия, която в сряда разгледа на второ четене Закона за предучилищното и училищното образование. Ако някоя гимназия желае да запази досегашния си статут, тя трябва да спре приема на ученици след ІV клас и да запази само този след VІІ клас.

Формалната на пръв поглед промяна може да се окаже пагубна за математическите гимназии, защото запазването на профила им и доказано успешната система на обучение ще е в ръцете на местната власт и ако общинските съвети решат, ще могат да ги закрият. Според хора от бранша нововъведението е плод на лобистки натиск от училища, към които интересът намалява и не могат да съберат необходимия брой ученици.

Основната идея на депутатите от ГЕРБ е да приравнят статута на всички училища в страната и да ликвидират специализираните. Според замисъла за унификация вече ще има: начални (І-ІV клас), основни (І-VІІ клас), гимназии (VІІІ-ХІІ клас), обединени (І-Х клас) и средни (І-ХІІ) училища.

Емил Димитров от ГЕРБ пак предложи закон, свързан с бизнеса му

в. "Сега"

Да не могат да изнасят маси по тротоари, улици, пешеходни алеи и в зелените площи. Такава поправка при второто четене на Закона за устройство на територията предлага народният представител от ГЕРБ Емил Димитров, който нашумя с лобистките си предложения за горите, тютюна и лова.

Ограничението да важи само за курортите с национално значение като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Дюни, Пампорово, Боровец и т.н., а заведенията в тях да изнасят маси на открито само ако имат собствен имот към обекта, иска още той.

Това е поредната промяна в закон, предложена от Димитров, която е свързана с негов бизнес и собствените му интереси. В този случай туристическата фирма "Елеонора транс", която е собственост на майка му Елеонора Димитрова и неговия съветник Славян Теофилов, бе сред основните приватизатори на хотели в Слънчев бряг и притежава два хотела в морския курорт. 

Укрепваме свлачища по морето до 2020 г.

в. „Стандарт”

Карта на всички свлачища у нас ще бъде изработена като част от обща устройствена схема на Черноморското крайбрежие, която заедно ще правят България и Румъния.

За изработването й са нужни 3,5 млн. евро, за които двете страни ще кандидатстват по Регламента за подпомагане подготовката на проекти. Това обяви във Варна зам. регионалният министър Николина Николова.

У нас има 207 свлачища, като 17 са активни, 77 потенциални, а останалите са в някаква степен стабилизирани. За укрепване ще се търсят пари от ЕС през програмния период 2014-2020 г.

Борисов: “Тракия” докара инвеститор в Сливен

в. „Стандарт”

Новопостроената магистрала "Тракия" е докарала японския инвеститор "Язаки" в Сливен, който ще вдигне завод за електрооборудване за автомобили и ще даде поминък на 1700-1800 души.

Това споделил с премиера Бойко Борисов областният управител на Сливен. Вчера министър-председателят откри поредната отсечка от аутобана между София и Бургас.

Заедно с него за откриването на трасето между Нова Загора и Ямбол пристигнаха регионалният министър Лиляна Павлова, областните управители на Ямбол и Сливен, както и пътният шеф Лазар Лазаров.

Отсечката бе завършена предсрочно от гръцката компания "Актор". Премиерът припомни, че изпълнителите са били хванати в крачка с качеството на работа и се наложило преасфалтиране на 17 км от последния износващ слой на трасето.

Прозрачност на договорите на медиите за вота

в. „Новинар”

Медиите да оповестяват всички договори, сключени с партиите преди изборите.

Това коментира шефката на правната комисия Искра Фидосова по повод предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. По думите й така отпадат съмненията за скрити договорки, а всичко ще е прозрачно. Тя даде да се разбере, че няма да има промени в изборното законодателство в последния момент.

ЦИК ще бъде постоянно действащ орган, юридическо лице със самостоятелен бюджет.

Забраняват игралните зали и казината в имоти на университетите

в. „Новинар”

Това предвиждат промените в Закона за висшето образование, които депутатите от образователната комисия, в това число и от ГЕРБ са внесли в началото на седмицата в парламента.

Поправките ще бъдат разгледани от комисията следващата сряда, коментира за "Новинар" шефът й Огнян Стоичков. Предвижда се законът да мине през зала до края на юли, преди народните избраници да излязат в лятна ваканция.

Дори и да не остане време, законът ще бъде разглеждан още в първите заседания на парламента през септември. Целта е текстовете да бъдат в сила преди началото на академичната учебна година през октомври.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 07.09.22 г.
fallback