fallback

Здравното министерство е проверило цените на една трета от лекарствата

Намаление вече има при 268 медикамента от проверените 954, съобщи пред депутатите здравният министър Десислава Атанасова

12:18 | 12.07.12 г.

След направените бързи проверки на 954 от регистрираните лекарства вече са намалени цените на 268 медикамента. Това обяви от парламентарната трибуна днес министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде БТА.

До края на юни от инспектираните близо хиляда лекарствени продукта при 488 е установено, че са по-евтини от определения праг на ценообразуване.

Трайно е намалена цената на 268 продукта, а за останалите вървят производства, поясни още министърът. Атанасова посочи, че в списъка влизат както лекарства за злокачествени заболявания, така и жизнено необходими кардиологични продукти, ваксини и др.

Най-сериозно е понижена цената за лекарства за онкоболните, свързани с хормоналната терапия, които от миналата година се финансират от здравната каса. Атанасова даде пример с едно от лекарствата, при което цената е намалена от 215 лева на 183 лв.

За пациентите на хемодиализа и тези, които се нуждаят от трансплантации, поевтиняването на различните лекарства е от 10 до 20 процента.

През цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3 200 лекарствени продукти, посочи още министърът. Според Атанасова ще има поевтиняване и на други медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
fallback