fallback

Калфин иска референдум за шистовия газ

Евродепутатът от левицата настоява мораториумът върху проучванията да се запази, докато не се направи обстоен анализ на световните практики

11:12 | 12.07.12 г. 7

Ивайло Калфин               Снимка: БТА

От Златко Желев, Dnes.bg

Евродепутатът Ивайло Калфин бе категоричен, че е нужен референдум, на който хората у нас да обявят дали са "за" или "против" добива на шистов газ.

"Проучването и добивът на шистов газ е важен за обществото въпрос и по него си струва да се направи референдум. Добивът на шистов газ не е само проблем на хората, около чиито домове ще бъдат издигнати сондите, а е национален въпрос. Най-лесно е парламентът да вземе решение. Но то ще по-стабилно и по-добре обосновано, ако бъде взето на референдум", обяви Калфин пред Dnes.bg. По думите му гласуваният от парламента у нас мораториум трябва да се запази дотогава, докато в България се проведе дебат с всички аргументи, на който да се покажат и разискват различните световни практики.

"Разбира се, мораториумът върху проучването и добива трая кратко, както много други неща в българското законодателство. След време чак, а не когато се вземаше решението, започнаха да се появяват смислените аргументи и се разбра, че това решение ограничава добива на газ въобще, не само на шистов. Това наложи и промяната на решението. Това е импулсивна политика, която създава нестабилност в законодателството и влошава икономическия климат. Точно това, от което бягат инвеститорите, които не знаят утре в какво настроение ще бъде премиерът и какво ще нареди на Народното събрание", посочи още Калфин. Евродепутатът допълни, че в момента в Европейския парламент текат процедури по приемането на два доклада за шистовия газ, по единия от който той е докладчик. Левият евродепутат не изключи възможността в бъдеще шистовият газ да стане привлекателен източник на енергия, но при при по-модерни технологии и съответно законодателство, така че най-сигурните технологии да станат задължителни в Европа и да се прилагат при много строг контрол. "Няма европейски отговор на въпроса за рисковете от добива. Действително има някои супер нови технологии, при които не се използват опасни химикали, както е сега, но те са още в експериментална фаза. Под Добруджа и в румънската част има огромно подводно езеро и евентуално изтичане на отровни химикали би заразило тази площ. Не приемам аргумента, че подземното море е толкова голямо, че химикалите няма да се усетят. Факт е че има отровни вещества.

Вторият риск е свързан с това, че част от използваната течност често се държи в хранилища на открито, което означава, че се изпарява и съществуват опасности за заразяване на въздух, почва и т.н. В житницата на България това е недопустимо.

Като припомни, че по българското законодателство подземните богатства са публична държавна собственост, Калфин посочи, че при отдаването им на концесия те стават собственост на концесионера и държавата ще получава само част от ползите. "Досега от таксите държавата е получавала минимални средства. Срещу всички тези рискове ние дори не бихме получили собственост върху целия добит газ, защото той ще е на концесионера", допълни Ивайло Калфин. Според него няма изследвания и данни точно колко големи са залежите в България. Самият той бил чувал, че ние сме в периферията на находище от шистов газ, което основно минава през териториите на Полша, Украйна и Румъния.

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 10.09.22 г.
fallback