IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанасова не отстъпва от идеята само здравно осигурени да сключват имотни сделки

Министърът на здравеопазването защитава последните промени в закона за осигуряването, които въвеждат мерки срещу неплащането на здравните вноски

13:41 | 11.07.12 г. 27
<p>
	<em>Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова   Снимка: БТА

От Мария Папазова, Dnes.bg

Който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки. Това коментира министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод приетите от парламента на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, целящи да се намали броят на здравно неосигурените хора в страната.

С поправките се въвежда изискването разпоредителните сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски. Опозицията се противопостави на тези текстове, а сините депутати дори ги обявиха за противоконституционни.

Днес обаче Атанасова категорично отхвърли тези твърдения и обяви, че за нея промените в закона не противоречат на основния закон на страната.

Тя обясни, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени. По думите й страната ни има солидарна здравна система и е редно всички да плащат вноските си. Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат.

По изчисленията на здравния министър дори ако половината от тези един милион неосигурени успеят да се издължат, това ще вкара в бюджета на здравната каса близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Атанасова коментира още, че Министерство на здравеопазването е взело много мерки за намаляване на цените на лекарствата.

Днес фармацевтите се събират, за да решат как ще протестират срещу намаляването с 2% на надценката на медикаментите. От бранша смятат, че това ще е голям удар по бизнеса им, а същевременно няма да доведе до съществена промяна за потребителите.

Министър Атанасова отхвърли твърденията, че орязването на надценката ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите.

Според нея има три ценови групи за лекарства – от 0 до 10 лв, от 10 до 30 лв. и над 30 лева. Тя обясни, че при различните групи промяната в надценката ще се отрази различно, но се съмнява да има пагубен ефект върху бизнеса на аптеките.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 19 rate down comment 0
newkid
преди 11 години
Имам още предложения:- Покойници без здравни осигуровки да не се погребват докато наследниците не ги внесат.- Младоженци без здравни осигуровки да не могат да сключват брак дори и само единият да не е платил. - Проститутките да не работят без представена бележка от НАП.- Аптеките да продават лекарства само срещу удостоверение от НАП. На него може да се напише направо и рецептата. Нали там от всичко разбират.- Спасителите по плажовете да не спасяват хора без здравни осигуровки.- Пушачите без здравни осигуровки да не могат да пушат никъде.- Техническите прегледи на автомобилите да се извършват само срещу удостоверение за платени осигуровки.- Достъпът до Европари да е обвързан също. Ползвателите на скилифтове.Притежателите на кучета. Събирачите на гъби и билки. Посетителите на спортни събития.................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Това експертно мнение удовлетворява ли ви? Прочетено в сайтовете:- Тази е тотално неграмотна - правно и има пълна липса на познания в областта на данъчното законодателство! Здравните осигуровки се плащат от работодателя,а не директно от лицата,на трудов договор. Какво са виновни служителите, ако работодателите имат забавени или неплатени осигуровки?Има дружества, като напр.нашумелите Горубсо,Мадан и т.н., които не плащали с години! Какво правим в тези масови случаи? Това може евентуално да се приложи при самоосигуряващите се лица! И то ако мине този закон,разбира се. И кой може да задължи гражданите...си да плащат здравни осигуровки,при условие, че за всичко се плаща допълнително и под масата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
И другото което е, след 2 месеца като отида да си купа кола, ще трябва да си вадя бележка от НАП, че не дължа пари ?!?!? Нови такси, ново бавене и отнемане на време. Това, че ми губят времето в техните измишльотини кой ще ми го плати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
И как това да не е противоконституционно бе?!!?? Тая на кой свят живее бе. От къде на къде ако аз мога да си позволя достъп до по-добри здравни грижи, макар и не по клинични пътеки и плащайки повече пари, ще си плащам здравните осигуровки???? Как ще ме задължат да правя нещо, което си е чисто моя работа. Тая *** трябва много добре да знае, че бъде ли сезиран съдът относно този "брилянтен" закон, веднага ще го обяви за противоконституционен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
милко
преди 11 години
НАП -знае кой български гражданин дължи осигуровки.Защо не си ги събира? Защото 99% от неосигурените са ***.А от *** няма какво да вземеш.И за да не ни обвинят в дискриминация приемаме глупав закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
И щом системата е солидарна, редно е НЕосигурените да НЕ получават медицинска попощ, ако не си платят !!! Но не им е това идеята - не-е-е - идеята е хората, които се опитват да кръшкат, да бъдат принудени да плащат като попове, за да има повече пари за безплатно лечение на *** !!!!300 000 000 щели да влязат в системата... ами накарайте дянков да върне тоя милиард, който открадна от резервът на НЗОК и в системата ще влязат тройно повече пари !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Тая си плаче за бой или за затвор - не знам кое от двете по-напред.Не може да се отменя исконното човешко право на хората да се разпореждат със своята собственост, задето не желаят да се възползват от нещо, което по Конституция е тяхно ПРАВО, а не задължение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още