IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанасова не отстъпва от идеята само здравно осигурени да сключват имотни сделки

Министърът на здравеопазването защитава последните промени в закона за осигуряването, които въвеждат мерки срещу неплащането на здравните вноски

13:41 | 11.07.12 г. 27
<p>
	<em>Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова   Снимка: БТА

От Мария Папазова, Dnes.bg

Който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки. Това коментира министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод приетите от парламента на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, целящи да се намали броят на здравно неосигурените хора в страната.

С поправките се въвежда изискването разпоредителните сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски. Опозицията се противопостави на тези текстове, а сините депутати дори ги обявиха за противоконституционни.

Днес обаче Атанасова категорично отхвърли тези твърдения и обяви, че за нея промените в закона не противоречат на основния закон на страната.

Тя обясни, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени. По думите й страната ни има солидарна здравна система и е редно всички да плащат вноските си. Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат.

По изчисленията на здравния министър дори ако половината от тези един милион неосигурени успеят да се издължат, това ще вкара в бюджета на здравната каса близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Атанасова коментира още, че Министерство на здравеопазването е взело много мерки за намаляване на цените на лекарствата.

Днес фармацевтите се събират, за да решат как ще протестират срещу намаляването с 2% на надценката на медикаментите. От бранша смятат, че това ще е голям удар по бизнеса им, а същевременно няма да доведе до съществена промяна за потребителите.

Министър Атанасова отхвърли твърденията, че орязването на надценката ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите.

Според нея има три ценови групи за лекарства – от 0 до 10 лв, от 10 до 30 лв. и над 30 лева. Тя обясни, че при различните групи промяната в надценката ще се отрази различно, но се съмнява да има пагубен ефект върху бизнеса на аптеките.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 18 rate down comment 0
kane
преди 11 години
този път подкрепям министърката!Смятам дори че мпрката е малка!Смятам за неплащане на соц.о-ки,здравни и данъци направо да се ходи в панделата за осъзнаване!За всяка неплатена мин.заплата 1 седмица гарантирано в затвора..какво е това всеки да прави каквото си поиска със съгражнданите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 0
ssaki
преди 11 години
То и в момента има документ, който се ползва за тази цел,а именно "Удостоверение по чл. 87, ал. 6 ДОПК за липса на публични задължения". Дори да оставим настрана самото решение, защо е нужно да се вади нова хартийка на още едно гише, и да се платят още десетина лева, вероятно по банков път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 0
nikola71
преди 11 години
Май в скоро време и за погребение ще искат от опечалените документ ,че покойника сие плащал здравните осигуровки - иначе няма погребение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Майка ми онзи ден бе оперирана. Въпреки, че си има всичко пак се наложи да се плаща. 1250 лв. за пластина. Е?! Касата или тази кифла *** ще ми върне парите? А от преди 3-4 г. има още една сметка - към 4300 лв. А тях? Всъщност на мен не ми е ясно хората за какво по принцип внасят пари в *аната каса, като тя не дава нищо насреща и разболее ли се човек пак си плаща като поп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
sisiko
преди 11 години
"Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат."Виц на деня:(Досегашните бяха ***, а аз съм най красива!) Ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 11 години
Mилко грешиш.Всички *** до 18г майки на деца до 2г са осигурени от държавата.Отделно всички *** които работят са осигурени.Големия процент неосигурени са българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 0
марин
преди 11 години
И за да е пълно малоумието, предлагам всяка от следните "свободи" да се придружава с бележка от НАП за платени здравни осигуровки:- сключване на граждански брак,- раждане на дете,- покупка над 500 лева,- ползуване на обществена тоалетна и каквото още се сетитеА другарката да вземе да прегледа в специализираната литература /сайтове/понятието право на собственост и съдържанието му - правомощията на собственика.Много състоятелно е и мнението на "Интернет". При трудовите договори здравноосигурителните вноски се дължат в пропорция 40:60 от осигурените и работодателите им, но платец на вноските е винаги работодателят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Кучетата да ядат само човеци, платили здравните си осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
dimapst
преди 11 години
Г-жо Атанасова, толкова ли много държите да прахосвате повече пари?Който има пари за имот вероятно има и пари да си плати за здраве по избор, а не да ви хрантути и да му бъркате директно в джоба, прехвърляйки средствата му в Доневци, Моневци и който си плати от фармамафията.Голяма диктаторка се извъдихте :))) и Вас ще надживеем без помоща на Здравноумъртвителното министерство и Здравноумъртвителната каса!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"И щом системата е солидарна, редно е НЕосигурените да НЕ получават медицинска попощ, ако не си платят "Императоре, НЕОСИГУРЕНИТЕ не само че получават медицинска помощ АМИ И РАЗПРЕДЕЛЯТ ПАРИТЕ НА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ В НЗОК!Защо мислиш че се отказаха от идеята неплащането на Здравни осигуровки да се криминализира ?! - ами защото 60% от управителните съвети на Пациентските организации ще се окажат криминален контингент!В момента в управителният съвет на НЗОК има 2 пациенски организации - на едната председателят и до края на 2005 не беше платил и 1 ст осигуровки, а на другата зам.председателят и и в момента не плаща осигуровки - какви санкции мислиш че ще гласуват тези хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още