fallback

Преглед на печата за 11 юли

07:30 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Газпром" с интерес към "Топлофикация – Шумен"

в. Капитал Daily

След като започна да развива мрежа от бензиностанции в България, единственият външен доставчик на природен газ в страната - "Газпром", може да навлезе и на пазара на топлофикационни услуги у нас. За такъв интерес на руския газов монополист неофициално се говори отдавна. Вчера обаче стана ясно, че в партньорство с българско дружество той иска да купи шуменската топлофикация.

Инвестиционното намерение за това е било внесено в началото на юли в шуменския общински съвет от българското дружество "Био пауър". Негови управители са бившият заместник-министър на икономиката в правителството на НДСВ и председател на съвета на директорите на "Топлофикация - София" Илко Йоцев и бившият изпълнителен директор на столичното парно Георги Рогачев. Досега фирмата им има изградена една топлоцентрала, работеща на биомаса в Ихтиман, проект за изгаряне на биогаз от отпадни води, както и собствени соларни паркове.

Забраната от Борисов да се строи в Морската градина се разклаща

в. Капитал Daily

Новината от миналата седмица, че след консултация с премиера Борисов новият общ устройствен план (ОУП) на Варна ще забрани строителството в Морската градина, може да се окаже прибързана.

Специалисти припомниха одобрения през 2002 г. подробен устройствен план (ПУП ) на приморската зона като предварителен проект, който е влизал в сила "на парче", като за всеки терен на територията на парка са били изготвяни план-извадки, които също са влезли в сила и не могат да бъдат отменени с ОУП.

Така на територията на парка се появиха множество "сгради с обществено предназначение", които по-късно се оказаха жилищни блокове", коментира арх. Калина Павлова от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Големите зимни курорти инвестират във все повече занимания през лятото

в. Капитал Daily

Спортни занимания, екологични и хоби почивки, културно-исторически обиколки, музикални събития. Такива са възможностите, които предлагат големите ски курорти през лятото. Въпреки че заетостта на хотелите през този сезон е сравнително ниска, в последните години все повече от тях разработват нови продукти, за да привличат клиенти. Резултатите от това са противоречиви, но желанието на всички е да осигурят целогодишна заетост на базите си.

Стратегията за държавния дълг влиза апокрифно в МС

в. Сега

Стратегията за управление на държавния дълг за периода 2012-2014 година най-сетне влиза в дневния ред на кабинета. Документът не бе публикуван предварително и ще бъде гласуван след голямото събитие в управлението на дълга за 2012 г. - емисията на нови 950 млн. евро облигации в началото на юни.

От прессъобщението на кабинета не става ясно към какви нива на дълг ще се стреми правителството в следващите три години. България хем ще държи дълга на разумни нива, хем ще се утвърждава като стабилен емитент в региона и в Европейския съюз. Разходите по управление на дълга щели да са оптимизирани. Източниците на финансиране ще се диверсифицират, а пазарът на ДЦК ще се поддържа добре.

Раздадоха билбордовете в София

в. Стандарт

Шест фирми взимат външната реклама на София в следващите 10 години. Комисията за големите билбордове, обособени в 10 пакета, е готова с повторната си класация. Четири пакета взимат фирмите "Имидж" и "Булмедия", свързани със съпругата на съсобственика на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов -  журналистката Диляна Грозданова. Също четири позиции се дават на три фирми, свързани с  Красимир Гергов. Това са "К аут оф хоум", Пиеро 97 и Прайм аутдор. За първи път на софийския пазар стъпи и българо-австрийският консорциум "ЕПА Медия - Идея Комм", който взима 2 пакета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 19.08.22 г.
fallback