fallback

Финансовата инспекция хвана НЕК в нарушение

Дружеството не е провело обществена поръчка за демонтиране на старите сгради на площадката на АЕЦ "Белене", въпреки че разходите са за над 100 млн. евро

18:06 | 10.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Националната електрическа компания (НЕК) в нарушение на закона не е провела обществена поръчка за демонтиране на стари сгради и конструкции на площадката на АЕЦ „Белене“, въпреки че извършените разходи възлизат на 101 575 722 евро без ДДС.

Това е установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), посочва се в доклада на институцията за дейността й през второто тримесечие.

Това е най-голямата по стойност непроведена процедура за обществена поръчка, която финансовата инспекция е установила досега, предаде БТА.

Агенцията е проверявала законосъобразността на обществените поръчки за избора на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ "Белене", както и на сключените споразумения между НЕК и "Атомстройекспорт" от 2006 г. до края на март 2012 г.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че е разпоредил финансовата инспекция до края на годината да провери всички спортни федерации.

По думите на Дянков досега са направени три проверки на подобни организации и резултатите са показали, че ръководствата им са допуснали сериозни нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
fallback