fallback

Колективният трудов договор в здравеопазването не беше подписан

Една от работодателските организации е поискала в текстовете да бъдат включени гаранции за финансовата стабилност на лечебните заведения

12:49 | 10.07.12 г.

Провали се подписването на колективния трудов договор в сектора на здравеопазването, който залагаше до 20% повишение на заплататите.

В последния момент от Асоциацията на работодателите в здравеопазването са поискали в документа да бъдат включени гаранции за финансовата стабилност на лечебните заведения, предаде БТА.

Председателят на организацията Димитър Димитров посочи, че работодателите в сектора на здравеопазването искат заплатите на медицинските сестри да стигнат до 530 лв., а през 2013 год. да има ново увеличение на основните възнаграждения в здравния сектор.

Иван Кокалов от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и вицпрезидент на КНСБ коментира, че синдикатите няма как да гарантират финансовата стабилност на болниците, тъй като тя не зависи от тях, а от държавната бюджетна политика.

Здравният министър Десислава Атанасова каза, че договорът няма да бъде подписан, докато работодатели и синдикати не постигнат консенсус.

С колективния трудов договор се регламентира увеличаването на заплатите в здравния сектор със задна дата от 1 юли. Текстовете предвиждат началните заплати на заетите в здравния сектор да бъдат увеличени с от 10 до 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
fallback