fallback

Добрев: Договорите с ТЕЦ-овете са подписани в присъствието на Костов

Министърът на икономиката влезе в задочен спор за цената на тока с бившия премиер

18:21 | 09.07.12 г. 5

Броени часове след изявлението на лидера на ДСБ Иван Костов, който уличи правителството на ГЕРБ в бездействие по отношение на дългосрочните договори за изкупуване на тока на "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1, подписани по време на тройната коалиция, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев контраатакува бившия премиер.

На нарочно свикана пресконференция Добрев заяви, че контрактите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от двете централи са подписани на 13-и юни 2001 г., а не по времето на тройната коалиция, както обяви лидерът на ДСБ.

„Договорите са подписани в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов", посочи Добрев, цитиран от БТА. Той добави, че към всеки един от контрактите има финансови модели, които определят как точно да се изчислява цената на електроенергията през следващите 15 години.

Тъй като срокът на действието на двата договора влиза в сила от момента, в който ТЕЦ-овете заработят, Националната електрическа компания ще плаща през следващите 15 години произведената от тях електроенергия на цена от над 100 лева за мегават.

"Марица-Изток" 1 влезе в пълна експлоатационна мощност на 30-и декември 2011 г. и до 2027 г. държавата ще изкупува скъпата енергия, посочи още Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
fallback