fallback

КНСБ: Крайно време е бюджетният дефицит за 2013 г. да стане 2 процента

От синдиката не приемат идеята на световни икономисти за нулев дефицит

19:00 | 06.07.12 г.

Време е да насочим вниманието си към бюджетен дефицит за 2013 година от 2 процента вместо заложените 1,5%. Това съобщи президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, предаде БТА.

Според синдикалистите страна ни не трябва да възприема и тезата на неолибералните световни икономисти за стремеж към нулев бюджетен дефицит.

Като алтернатива за преодоляване на кризата се посочва, че през следващите месеци управляващите трябва да разработят мерки за стимулиране на растежа и заетостта, като се дефинират и ключовите сектори с висока добавена стойност, които да формират новата икономическа политика на страната.

След индустриите с висока добавена стойност Димитров посочи добивната промишленост, енергетиката, електрониката и електротехниката, информационните технологии, машиностроенето, металургията, транспорта, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и туризма.

Президентът на конфедерацията отбеляза, че на макроикономическо ниво страната ни би трябвало да следва логиката на съвместяването на фискалната консолидация и стимулите за растеж, за да се "свали примката" от бизнеса и от гражданите.

В тази връзка се посочва, че евентуален дефицит от 2 процента би могъл да бъде рефинансиран с държавни ценни книжа или други финансови инструменти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
fallback