fallback

Към края на май дълговете на болниците достигат 350 млн. лв.

Просрочените задължения надхвърлят 88 млн. лв., отчете пред депутатите министърът на здравеопазването Десислава Атанасова

13:00 | 06.07.12 г.

Дълговете на всички болници в страната към 31 май са 347.411 млн.лв, като размерът на просрочените задължения надхвърля 88,3 млн. лв. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде БТА.

Натрупаните от държавните болници суми надхвърлят 283,6  млн.лв., като от тях просрочените са в размер на 54 млн.

В същото време задълженията на общинските болници достигат 63 млн. лв., половината от които са с просрочие.

Министър Атанасова увери депутатите, че ръководствата на лечебните заведения са взели съответните мерки за подобряване на финансовото състояние на болниците.

Проблемът със задълженията е комплексен, такъв ще бъде и подходът за решаването му, лаконично коментира Атанасова.

По повод решението на Конституционният съд от тази седмица, с което беше обявено за противоконституционно прехвърлянето на целеви средства от Националната здравноосигурителна каса към здравното министерство, Атанасова съобщи, че "всичките средства са харчени за здравето на българските граждани".

Средно около 8 млн.лева на месец се трансферират от касата към министерството, посочи министърът

Като поясни, че миналата година също е имало един трансфер от 340 млн. лева, Атанасова обясни, че това е отразено във вече внесения отчет на касата за миналата година, който предстои да бъде приет от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 18.08.22 г.
fallback