fallback

България и Гърция ще задълбочат сътрудничеството си в енергетиката

Президентите на двете държави са се договорили да се ускори изграждането на газовата връзка с южната ни съседка и свързването на електропреносните мрежи

14:12 | 05.07.12 г. 3

Росен Плевнелиев (вляво) и Каролос Папуляс (вдясно. Снимка: БТА

България и Гърция ще работят за задълбочаване на сътрудничеството си в енергийния сектор, след като президентът Росен Плевнелиев призова за по-ефективно свързване на енергийните мрежи на двете страни и повече съвместни проекти в областта на инфраструктурата по време на посещението си в южната ни съседка.

Плевнелиев и гръцкият президент Каролос Папуляс са се договорили в Атина да ускорят изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция и свързването на електропреносните мрежи, предаде БТА.

По време на срещата Папуляс е подчертал, че страната му продължава да се интересува от изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, от участието в който България се отказа в края на миналата година.

Като приоритетен за Гърция енергиен проект Папуляс е посочил и проектогазопроводът „Южен поток“.

Очаква се до края на годината да се проведе съвместно заседание на българското и гръцкото правителства, на което да се обсъди реализацията и на други съвместни проекти.

По време на работна среща с представителите на бизнеса в Гърция Росен Плевнелиев е подчертал необходимостта от изработването на нови механизми за насърчаване на малките и средните предприятия и в двете държави.

Плевнелиев е обещал България да подкрепя Гърция в качеството й на трети най-голям инвеститор в нашата страна и трети най-голям наш търговски партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 05.09.22 г.
fallback