fallback

За два месеца са издадени 524 разрешителни за строеж на соларни централи

Проверката на ДНСК е установила 22 нарушения по издадените разрешения

12:10 | 05.07.12 г. 1

Извънредната проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по издадените разрешителни за строеж на фотоволтаични централи през май и юни тази година е установила нарушения при 22 от издадените документи, съобщиха от ведомството.

За двата месеца експертите са издали над 1 330 разрешения за ползване, като от тях 524 са за фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана мощност от близо 550 мегавата и 4 са за ветроенергийни електроцентрали с обща инсталирана мощност от 50 мегавата. Останалите разрешителни са за жилищни сгради и други обекти.

От дирекцията поясняват, че номиналната мощност на реално присъединената енергия от тези централи към общата мрежа ще бъде поне с около 10 % по-малко, или НЕК ще изкупи около 500 мегавата.

Проверката по издададените разрешителни започна по сигнал за допуснати пропуски от страна на държавните приемателни комисии при издаването на документите за ползване.

Инспекторите са засекли различни пропуски, като липсата на документи от Агенцията по кадастъра, неподписани от всички участници в строителството актове по образец 15, невключени в работата на държавните приемателни комисии представители на някои от контролните органи, липси на протокол за проведени 72-часови проби и др.

От ДНСК опровергават и разпространената информация, че в последните два работни дни на юни не са издавани разрешителни. Само на 28 и 29 юни са разписани 100 подобни разрешителни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 06.09.22 г.
fallback