fallback

Преглед на печата за 5 юли

07:41 | 05.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Агенцията по лекарствата: Продажбата на медикаменти без рецепта е най-честото нарушение

в-к Капитал Daily

Продажбата на медикаменти без рецепта остава най-честото нарушение, което Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) отчита при проверките си за първото полугодие на 2012-та.

Това съобщи на пресконференция директорът на звеното Александър Янков. По думите му тази година агенцията е зачестила проверките – те са 530 (с 90 повече от 2011-та). Отчетеният брой нарушения е също по-висок – 356 или с 167 повечето от тези за същия период миналата година.

Около 30% от нарушенията са свързани с неправилно съхранение на лекарствени продукти. Най-често медикаментите са намирани в помещения, които не отговарят на температурните изисквания. Имало и такива с изтекъл срок на годност.

"Техноекспортстрой" ще се управлява от финансовото министерство

в-к Капитал Daily

Министерството на финансите ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на строителната компания "Техноекспортстрой". Досега контролът беше поверен на регионалното ведомство. Промяната беше одобрена на вчерашното заседание на Министерския съвет, въпреки че въпросът не беше включен в дневния ред. Интересното в случая е, че дружеството е в процедура по приватизация, а решението за обявяване на поредния конкурс беше публикувано едва преди ден. От финансовото министерство заявиха, че за момента не могат да коментират дали ще има промяна в процедурата. Официално решението на правителството гласи, че "промяната е свързана с оформилите се трайни тенденции към увеличаване на износа за страните от Близкия изток, както и със създалата се перспектива за засилване на финансово-икономическите и търговските отношения със страните от този регион". Разчита се, че прехвърлянето на компанията към финансовото министерство ще повиши активността му на традиционните и нови външни пазари, което ще подобри финансовите му резултати.

Разбиха най-яките хакери в България В- к Стандарт

Разбиха най-мощната хакерска групировка в България. В безпрецедентната за страната ни операция са участвали служители на сектор ”Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП и техни колеги от териториалните звена в Плевен, Шумен, Пловдив, Бургас, Хасково, Стара Загора и Кюстендил

След няколко месечно разследване антимафиоти проведоха безпрецедентна за страната операция срещу организирани хакерски групи в Интернет. При акцията, в която взеха участие служители на сектор ”Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” и териториалните структури на ГДБОП в Плевен, Шумен, Пловдив, Бургас, Хасково, 

Болниците с ревизор в борда В- к Стандарт

Край на прахосването на пари в здравеопазването. Финансовият министър Симеон Дянков ще има очи и уши във всяка болница. Прощъпалникът беше направен с "Пирогов". В борда на института влязоха двама представители на Дянков, след като проверката на здравното министерство изкара редица нередности в провеждането на обществени поръчки и в трудовите договори на служителите. "Това са одитори, чиято главна задача е да гледат всички сметки и да съветват ръководството задължително да обявява обществени поръчки", обясни вицепремиерът пред БНТ. По думите му е странно как в управителните съвети на болниците са влизали вътрешни хора, тъй като "идеята е да имаш по-външно мнение как се управлява тази болница". Затова моделът, приложен в "Пирогов", ще бъде използван и във всички държавни болници.

"Ломско шосе" пропадна дни преди откриването му

В- к Сега

Няколко дни преди да завърши ремонтът на бул. "Ломско шосе" в участъка от ул. "Хан Кубрат" до надлез "Надежда" асфалтът вече е пропаднал на няколко места. По думите на директора на "Метрополитен" Стоян Братоев вината е на ЧЕЗ, които са поставяли прекалено дебели кабели на тънката настилка. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че сега няма как да се затвори изцяло булевардът, за да се оправи. "След като е изцяло готов булевардът в средата на месеца, ще затворим само участъка, който е пропаднал, и виновникът ще бъде задължен да го възстанови", обясни кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 11.09.22 г.
fallback