fallback

Парламентът ще наблюдава работата на комисията за енергийно регулиране

По настояване на премиера Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ спешно ще внесат предложението за обсъждане

17:03 | 04.07.12 г. 3

Депутати от ГЕРБ още днес ще внесат предложение за създаване на постоянна парламентарна комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи пред журналисти в Народното събрание министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БТА.

Предложението е направено от премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, след което Добрев спешно е отишъл в парламента да го обсъди с народните представители.

Участниците в комисията ще бъдат избирани на паритетен принцип, така ГЕРБ да няма мнозинство, за да има повече представители на опозицията, поясни Добрев.

Според представите на енергийния сектор назначаването на подобен надзор е нелогично, тъй като в парламента липсват експерти с необходимата квалификация, които да контролират работата на държавния регулатор.

Неслучайно със Закона за енергетиката е разписано ДКЕВР да бъде независим орган на пряко подчинение на Министерския съвет.

Подобен надзор би могъл да се извършва единствено от европейски енергийни регулатори, коментираха пред Investor.bg специалисти в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
fallback