fallback

България ще се стреми към 3% ръст на доходите годишно

Симеон Дянков е сигурен, че ГЕРБ ще управлява още един мандат

12:00 | 04.07.12 г. 5

Ако правителството вдигне доходите с 30% популистки, държавата ще издържи една година, след което тя ще се срине. Това обяви в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков, коментирайки критиките на опозицията за прeкалено стриктната финансова дисциплина, която се отразявала негативно на доходите на населението.

Като даде примери с държави като Словения, Словакия, Португалия и Кипър, които са се сринали заради социалната политика на социалистическите им правителства, Дянков припомни, че затова тези държави в момента са обвързани със спасителни пояси, докато страната ни запазва своята стабилност. 

"Напредък има, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3% годишен растеж на доходите, а не с 1, както е сега", призна вицепремиерът пред БНТ. Той припомни, че за последните 10 години все пак е отбелязан растеж на доходите. Ако през 2002 г. средните доходи са били 28% от средните в ЕС, то през миналата година те са 45%.

В тази връзка Дянков обясни, че правителството ще се стреми годишно този процент да нарасне с 3%, така че хората да почувстват стабилност.

"Смятам, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради общата си политика, макар че е тежка криза, че има недоволство, че доходите не се вдигат толкова бързо, колкото им се иска на хората, те виждат, че нещо се прави", обясни още Дянков.

По въпроса за хода на административната реформа вицепремиерът посочи, че след приключената работа по еврооблигациите ще се активизира по нейната подготовка.

Според Дянков преместването нямало да излезе скъпо на бюджета, тъй като основно изискване към общинските структури е да осигурят общински сграден фонд за новите агенции.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
fallback