IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%*

Емисията петгодишни книжа е за 950 млн. евро

16:36 | 02.07.12 г. 45
Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%*

България е приключила продажбата на емисията еврооблигации в размер на 950 млн. евро при доходност около 4,5%, съобщават международните агенции. Точната цена на пласиране и съответно доходността ще бъдат обявени по-късно днес.

Приемането на поръчки е приключило, като презаписването е над пет пъти.

Доходността над германските облигации е с 320 базови точки, което е по-малко от очакванията от тази сутрин за надбавка от 350 базови точки, съобщи Reuters.

Консултанти по сделката са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International.

Рейтингът на страната при Moody's е Ваа2, а при Standard & Poor's – ВВВ.

За последен път България емитира облигации в евро през 2002 г.

Новият облигационен заем е с таван от 950 млн. евро, одобрен от Народното събрание, и с него ще бъдат погасени главницата и лихвата по заема от 2002 г.

Средните месечни лихви по новия заем според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков се очаква да бъдат между 8 млн. и 12 млн. лв.

*Актуализирано към 16:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Лихвата направо си е чудесна, в такива условия в Европа и околия, направо си е блаженна лихвата - много добре знаем какво можеше да бъде и тези 4.5% да ги гледаме като химера. Аз се радвам, по леко ще дишаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Damodaran
преди 12 години
Тогава времената бяха по различни и пазарите също, сега е друга картината. Това е успех за България, ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!! На вторичния пазар ще паднат още малко лихвите и ще се изравнят със CDS - околко 310. Хубавото е че има и еврофондове, защото ако сега беше г-н Станишев щеше да видиш за ква трагедия иде реч, безработицата щеше много повече, защото това правителство инвестира във възможно най - доброто - инваструктура т.е създава някаква работна ръка, за други инвестиции не може и да става въпрос... камоли за държавни заводи, както се пънете ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Какви спредове те патили. В момент, в който за немски облигации на практика инвеститорите плащат, а не емитиента, няма какво да ги гледаш тези спредове. При нормална ситуация немските облигации трябва да са към 2-2,5% обаче в последните 6м ЕЦБ изляха 1 трлн. евро, който за съжаление отиват в немски ДЦК вместо в раздвижване на икономиката на ЕС.И как може да обясняваш, че 8,5% били много по-добре от 4,5% ? Просто е несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
SOFIX се качи с 1,38% след новината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Pa Pa
преди 12 години
Здрасти Бертрам, отговорих ти и в другата тема...мисълта ми е, че Дянков ще се хвали с 4.5%, именно гърция, италия, испания, португалия и кипър доведоха до това суопа да е 0.5%, а липсата на криза тогава резултира в бунд 5% и лихва 7.7% примерно. Ама трябва да се гледа спреда към бенчмарка, помниш ли, че Дянков искаше да дава Велчев на прокурор? А сега трябва ли да говорим за прокурори? Спред 275 за 10-годишни, срещу 320 за 5 годишни? Не знам, има много политика в този спред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 16
amanotumnici
преди 12 години
Факт е, че сегашното управление опука около 4 млрд. лева от резерва, а сега направи дълг от 2 млрд. лева. С други думи, страната ни не печели нищо, а само харчи на кредит. Много пари се взимат от джоба на народа и се харчат за асфалт. Страната ни иска инвестиции в производство, в създаване условия хората да имат работа и да произвеждат стоки и услуги. Нашето управление харчи за да на шефа му се сбъдне мечтата "да има жито, слънчоглед и магистрала по средата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
bertram
преди 12 години
Pa Paя виж какво става в гърция, испания, италия,португалия, кипър, ирландия и тогава казвай, че е зле.идеално е за текущата ситуация и имайки предвид, че България е малка отворена икономика зависима от кой ли не.твоето бие малко на опозиция на всяка цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Pa Pa
преди 12 години
Не знам дали е несериозно, защото Дянков самият развяваше тези графики на спредове (на CDS-a по-точно) когато бяха на +190 през 2009 г, за да каже, че пазарите имат доверие в него. Ти ми кажи, защо го няма сега да обясни защо спредовете са такива сега? Станишев му ги предаде на около 270. Или сега ще опровергаваш и самия Дянков? Аз мисля, че е доста сериозно. Пазара ни казва, че не сме инвестиционен клас рейтинг, т.е. пазара казва различно от Мудис, с които Борисов се хвали много. Много е сериозна работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
gunnar
преди 12 години
Не съм съгласен. Ясно е че в момента рисковите премии са високи, особено за развиващи се пазари като нашия. А пък това за връщането с десетилетие назад си е направо несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
kreditkiller
преди 12 години
От така предоставените данни в статията не става ясно каква е ЦЕНАТА.По-принцип и банките рекламират кредитите в лихвени %, но това е далеч от истинската ЦЕНА на кредита. Така и тук Вдянков казва, че само лихвата е между 8 и 12 млн.лв (от 4.09 млн. евро до 6,15 млн.евро). От което може лесно да се пресметне, че ЦЕНАТА на облигациите е (ОТ 5.17% ДО 7.75%). Това е реалната цена която ще платим. Или с други думи казано в следващите 5 години от нашите данъци към бюджета ще намалеят с (от 245 млн. евро до 368 млн. евро) или (от 480 млн. лв до 720 млн. лв.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още