IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%*

Емисията петгодишни книжа е за 950 млн. евро

16:36 | 02.07.12 г. 45
Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%*

България е приключила продажбата на емисията еврооблигации в размер на 950 млн. евро при доходност около 4,5%, съобщават международните агенции. Точната цена на пласиране и съответно доходността ще бъдат обявени по-късно днес.

Приемането на поръчки е приключило, като презаписването е над пет пъти.

Доходността над германските облигации е с 320 базови точки, което е по-малко от очакванията от тази сутрин за надбавка от 350 базови точки, съобщи Reuters.

Консултанти по сделката са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International.

Рейтингът на страната при Moody's е Ваа2, а при Standard & Poor's – ВВВ.

За последен път България емитира облигации в евро през 2002 г.

Новият облигационен заем е с таван от 950 млн. евро, одобрен от Народното събрание, и с него ще бъдат погасени главницата и лихвата по заема от 2002 г.

Средните месечни лихви по новия заем според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков се очаква да бъдат между 8 млн. и 12 млн. лв.

*Актуализирано към 16:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 3
kreditkiller
преди 12 години
kokonut28Преди да хвалиш дай малко инфо!Колко е месечната вноска по Велчевият дългКолко е месечната вноска по Вдянковият дългМоже и в процентно отношение, като споменеш на колко е равен 1%.Иначе поздравленията са платени от тези дето хвалиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
kreditkiller
преди 12 години
Ти май нещо си се объркал, мен не ме интересува името на фин.мин. който е изтеглил кредита, а мен ме интересува какво е направил с него. Дали е на Велчев или на Вдянков все ми е тая, само мога да плащам и да констатирам с колко ще обеднеем. Ако бяха платили този дълг, когато Вдянков дойде на власт (от резерва), то щяхме да спестяваме по около 150 млн лв. годишно и с тези пари можеше да опашем цяла България, ако не с магистрали то поне с първокласни пътища за 3 години. Незнам на какво се радваме на заем с които погасяваме друг заем. Колко е годишната вноска по Велчевият, а по Вдянковият? Да не забравяме, че лихвите по този кредит за 5 години ще са около 720 млн. лв и с тази пари колко можеше да се построй а? Но това е само една малка част от загубите които ще претърпим, ако погледнеш МФ колко дългове е натрупало за 3 години, колко аукциони организира? Абе не мога да се радвам на дългове, с които не се постига остатъчна стойност. Да беше взел 10млрд и създал 11млрд щеше да е ОК, но не..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 3
kokonut28
преди 12 години
Поздравления за Дянков и правителството! 4,5% доходност е ДВА ПЪТИ под доходността на корумпирания некадърник Велчев и неговите комисионни дето цял народ ги плаща сега! При 4,5% плащаме по-малко и от 60% от страните в фалиралата Еврозона и прехвалената западна Европа!! РЕСПЕКТ и поздраления за Дянков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 3
wild_jones
преди 12 години
Прекалено лесно е за да е истина. С натискане на копче намираме много пари срещу неразумно ниска лихва. Печелят банките. Няма логика. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 12 години
25 - използват парите за да плащат милиарди помощи на ***. Ако България оцелее, тази облигационна емисия ще остане в историята ни под името *** заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Ти май нещо си се объркал този дълг е за покриване на Велчевия, така че Нулева инвестция ще видиш, а дълга на Велчев бе по брейдита - пак 0 инвестции. До сега само вътрешния дълг го взимат нашите ама го ползват за папкане и пълнене на дефициите по разни прогорми. За банките не съм съгласен в смисъл винаги има избор да вземеш или не с условия. И на мен ми е чудно как ще реагират, но каквото и да е ще е след лятото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 2
kreditkiller
преди 12 години
"Интересно е да се види как ще 'отразят' новината Левон и сие 'банкери'"Не обиждай професията банкер, левон и сие няма нищо общо с нея. Те са лихвари психопати, родени са за да съсипват човешки съдби и това им доставя удоволствие, не само парите, вервай ми за тяхната работа трябва да си напълно оформен и завършен психопат, за да пренебрегнеш мисълта, че колкото по-голяма ти е печалбата толкова повече човешки животи си съсипал. Тези хора се нуждая от сериозно лечение, трябва да им помогнем някак си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
4.5 % изглежда добре . да почакаме да излезе информация на страните от източна европа и по специално на Румъния която е в нашия регион . С тях е добре да се сравним както и с пребълтийците . А да се сравняваме с нива преди 10 г. когато пазара беше свръх ликвиден е най малкото неуместно . Факт е че бенчмарка за България пада което е добре и би трябвало да доведе до намаляване на лихвените нива и в страната . Новината е добра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 12 години
Интересно е да се види как ще 'отразят' новината Левон и сие 'банкери'В момента банките са пълни с депозити и плащат бая пари за този ресурс, а в същото време надуват кредитите като се оправдават с риска за БГ икономиката. Ето имат към 2 милярда лева пласирани на 4.5% и презаписани 5 пъти...нека видим дали ще си направят някакви изводи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
kreditkiller
преди 12 години
Аз пък да те питам като са взели кредит, какво направиха с парите?Нещо създадоха ли което да произвежда остатъчна стойност?Работни места, заводи, големи заплати за учените, които да откриват нови технологии и т.н. Или само ги изпапкаха за заплати бонуси и безсмислени търгове. Не споря дали 7 е по-голямо от 8, а казвам истината и тя е с колко ще обеднеем. Проблема е че тук в България към учените и образовани хора се отнасят като към пъпчив смотан пубер заслужаващ тормоз и унижение, докато в други държави им осигуряват спокоен живот и среда за развитие. Печалбата от откритието на един учен е в пъти по-голяма, но ДС-арите не могат да си позволят да някой да е по-велик от тях, само те могат да правят открития и да управляват страната. Ако пуснат кокала умират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още