fallback

Преглед на печата за 29 юни

07:43 | 29.06.12 г.

Tърговските вериги: Промени в закона за конкуренцията ще доведат до безкрайни съдебни спорове

в. КапиталDaIly

Седмица след като беше публикуван проект за промени в Закона за защита на конкуренцията, забраняващ злоупотребите със "значителна пазарна сила", големите търговски вериги в страната изразиха несъгласието си с него. Това е и първата официална реакция от страна по водения вече години спор между доставчици и вериги. Законопроектът е в процедура на обществено обсъждане, като в близките седмици трябва да бъде обсъден и на заседание на правителството.

Според идеята на икономическото министерство в закона се въвежда понятието "значителна пазарна сила" и се забранява злоупотребите с нея. Новата разпоредба ще се отнася за предприятия, които нямат господстващо положение на пазара, но "с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия" може "едностранно да наложат на зависими от тях доставчици или купувачи несправедливи търговски условия".

Съдия от аферата Приморско върнал на работа задържания днес митничар

в. КапиталDaIly

Съдията от Върховния административен съд Андрей Икономов е бил председател и докладчик на съдебния състав, който е отменил заповедта за уволнението на задържания днес митничар Георги Владимиров-Фози. Това показа проверка на "Капитал."

Владимиров беше задържан по време на операция "Цигараджии" заедно с още седем човек сред които и варненският бизнесмен Борислав Манджуков. Целта на операцията според МВР е  "пресичането на дейността на престъпна група, занимавала се с контрабанда и разпространение на цигари без бандерол на територията на страната".

Мобилните оператори свалят цените на роуминга от 1 юли

в. „Сега”

"М-Тел", "Виваком" и "Глобул" пускат от 1 юли нови тарифни планове за евтин роуминг. Европейската комисия определи от 1 юли значително по-ниски максимални цени за разговори и плащане на есемеси в чужбина, с които компаниите в 27-те държави членки трябва да се съобразят. За първи път се въвежда и таван в тарифите за интернет.

Българските мобилни оператори вече обявиха, че ще бъдат в крак с новите изисквания. От 1 юли в ЕС пределните цени за мобилни потребители са: 29 евроцента на минута за изходящо обаждане, 8 евроцента за входящо обаждане, 9 евроцента за изпращане на кратък текст, 70 евроцента на мегабайт за изтегляне на данни или навигация в интернет при пътуване в чужбина (през 2009 г. цените бяха над 4 евро).

Пак рушвети на митницата

в. „Стандарт”

И новите митничари, изпратени в Свиленград, извършват сериозни нарушения. Това стана ясно само месец след скандала със заловените с рушвет служители и проведените след това тестове за лоялност, на които всички митничари от Свиленград се провалиха.

Проверка на ГДБОП, направена преди ден по молба на Агенция "Митници", показала, че седем служители са връщали обратно нелегалните стоки, идващи от Турция, съобщи darikfiance.bg.

"Очевидно на тези служители им се е плащало, за да помогнат преминаването на стоките. Но понеже в момента контролът върху Свиленград е много затегнат и нелегалните стоки трудно биха минали, митничарите просто ги връщали към Турция, за да не бъдат хванати и унищожени", твърдят източниците на информационната агенция.

“Южен поток” излиза на сушата

в. „Стандарт”

Газопроводът "Южен поток" ще излезе на сушата в България в местността Анапа край Варна. Това предвиждат плановете на компанията "South Stream Transport", която ще изгражда тръбата в участъка й в Черно море.

Дружеството официално уведоми българското правителство за инвестиционното си намерение. С писмо до екоминистерството и областната администрация във Варна пък "South Stream Transport" иницира провеждане на процедура за Оценка за въздействие върху околната среда за тази част от тръбата, която ще минава през български териториални води.

От 2013 г. - София с 8 депутати повече

в. „Стандарт”

Голямото преселение на народа пренареди депутатските листи за следващия парламент, става ясно от разпределение на новите мандати, с което "Стандарт" разполага. 14 от всичките 31 избирателни района губят по един депутат и те се разпределят главно в мегаполисите София, Варна и Бургас.

Пренареждането е направено в съответствие с данните от последното преброяване на Националния статистически институт през 2011 г. Голямата печеливша е столицата, в която има и най-много новозаселили се и съответно мандатите в нея се увеличават общо с 8.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 01.09.22 г.
fallback