fallback

Задава се нов протест срещу Закона за горите

Дискусиите между спорещите страни отново са стигнали до задънена улица

17:31 | 28.06.12 г. 2

На 3-ти юли на Орлов мост в София ще има нов протест срещу спорните промени в Закона за горите, който се подготвя от граждански и природозащитни организации, съобщи за Investor.bg адв. Свилен Овчаров от „Зелени адвокати“.

Решението е взето след безплодните дискусии по спорните текстове от закона, проведени вчера и днес от представителите на гражданските организации, защитаващи горите, и представителите на бизнеса, които се застъпват за лобистките поправки.

Свилен Овчаров каза още, че и на днешното заседание на работната група, в която участват представители на гражданите, на екоорганизациите, на бизнеса и на държавата, не е постигнат консенсус по най-спорните текстове от Закона за горите, които облекчават строителството върху гори и земеделски земи без промяна на предназначението на терените.

Представителите на „Витоша ски“ и днес не са се съгласили с предложения от гражданските и природозащитни организации компромисен вариант да се въведе облекчен режим за подмяната и ремонта на съществуващи ски съоръжения, който би трябвало да им позволи да реализират инвестиционните си проекти.

След днешния провал на преговорите Свилен Овчаров обяви, че нови заседания на работната група вече няма да се провеждат. На 3 юли е организирана кръгла маса, посветена на Закона за горите, по време на която ще се проведе обществено обсъждане на текстовете, преди те да влязат отново за дискусии в пленарната зала.

Граждани и природозащитници ще протестират и срещу спорните промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които се отнасят до ползването на хижите от туристически дружества.

Преди дни депутатите одобриха на първо четене поправки в закона, според които спортни обекти и обекти на социалния туризъм могат да се отдават под наем без търг на фондации и спортни федерации за срок от 20 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
fallback