fallback

Около 20 китайски фирми може да се оттеглят от българския пазар

Основна причина са неясните критерии, по които се формира стойността на енергията, добивана от възобновяеми източници

13:23 | 26.06.12 г. 10

Между 13 и 20 са китайските инвеститори, които са готови да напуснат България и да прекратят инвестиционните си програми у нас, заради неясните критерии, по които се формира стойността на енергията, добивана от възобновяеми източници, каза председателят на Българо-китайската търговско- промишлена камара Виктор Азманов.

Общият размер на инвестициите на тези компании в България е на стойност 3,3 млрд. евро и обхваща различни сектори, уточни той. 

“Тези фирми не се занимават само с изграждането с “зелена енергия”. Те инвестират и в строителство”, подчерта Азманов.

“Декларираната промяна на преференциалните цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници за периода 1 юли 2012 – 30 юни 2013 г., въведена с доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е толкова изненадваща, че ще доведе до рязко изтегляне на инвеститорите не само в областта на възобновяемите източници, но и тези които искат да инвестират в инфраструктура и производство”,  допълни Фу Минг, заместник-председател на камарата.

Отдръпването на китайските компании ще рефлектира върху икономиката на много малки общини у нас, сред които по-малките в района на Варна, Хасково и Ивайловград, допълни Азманов.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов коментира, че справедливата цена за мегават енергия, добиваната от соларни системи, е 300 лв. и то за големите мощности. За по-малките, които държат до няколко панела, цената трябва да бъде поне 400 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
fallback