fallback

Стати Статев: Възможно е инвестициите от 2008 да бъдат стигнати чак през 2020 г.

С оглед развитието на икономиката през тази година, нивото на БВП от 2008 ще бъде достигнато най-рано през 2015-2016 година, смята професорът

11:57 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

При запазване на растежа от 2011 година, на България щяха да са необходими 2-3 години, за да се върнем до нивото на БВП от 2008 г. За момента обаче има достатъчно доказателства, че това няма да се случи и този ръст няма да бъде достигнат.

Такова мнение изрази професор Стати Статев по време на конференция, провеждаща се в Университета за национално и световно стопанство. Форумът е на тема „Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа.

С оглед развитието на икономиката през тази година, нивото на БВП от 2008 ще бъде достигнато най-рано през 2015-2016 година, смята Статев.

Като основен проблем на икономическото развитие Статев посочи структурата на брутния вътрешен продукт и по-специално свиването на инвестициите и потреблението. Неговата прогноза е, че при най-оптимистичен сценарий нивото на инвестиции от 2008 година ще може да бъде достигнато в рамките на 5-6 години.

Далеч по-вероятно е обаче това ниво да бъде достигнато чак през 2020 година, предупреди професорът.

Притеснителна според него е динамиката на доходите на населението, тъй като брутният вътрешен продукт на глава от населението е на ниво 55-56% от нивото през 1989 година.

Статев очерта интересен паралел между настоящата глобална криза и кризата от началото на 70-те години на миналия век. Според него именно тя е по-подходяща за аналог със случващото се сега, отколкото Голямата депресия от началото на ХХ-ти век.

Също както и през 70-те години, така и сега, вече няма паника. Натрупани са значителни загуби, които дори не могат да бъдат пресметнати напълно заради „мъглявите банкови отчети“, обясни Статев. По всяка вероятност и сега, както и тогава, ще последва период на вяли инвестиции – банките имат достатъчно пари, но желанието за усвояването им отсъства.

Статев обясни, че тогава за излизане от кризата е помогнало разхлабването на контрола върху инвестиционното банкиране и отварянето на каналите за финансиране на бизнеса, включително и чрез борсата. Сега обаче настроенията са точно обратните – всички гледат към банките и сочат тях за основен виновник за кризата.

За преодоляване на проблемите ще е нужно да се отпушат трансмисионните канали между банките и реалния бизнес, категоричен е Статев. Това означава, че трябва да се повиши и доверието и да се преодолее ситуацията, в която бизнесът упреква банките, че не кредитират или че искат огромни обезпечения, а банките се защитават с аргумента, че не виждат подходящи инвестиционни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
fallback