fallback

БСК и КНСБ с идея за рейтингова система на работодателите

В нея ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност и условията на труд за служителите

10:26 | 26.06.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Българската стопанска камара и КНСБ имат идея за създаване на рейтингова система на работодателите в България. В тази информационна система ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите, съобщиха от стопанската камара.

Съвместният проект се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

„Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че по данни на КНСБ в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си. 

„С тази рейтингова система ние се опитваме да решим един сериозен проблем, пред който са изправени предприемачите у нас – „сатанизацията“ на работодателите. В сегашната ситуация покрай некоректните работодателите, страдат и коректните и съвестни предприемачи“, коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. 

Той допълни, че в икономическата реалност у нас е много важно да се постави приоритет върху създаването на устойчиви и сигурни работни места с висока добавена стойност.

„За целта е важно синдикатите и работодателите да настояваме у нас да се формира дългосрочна политика за сигурни инвестиции, които да доведат до разкриването на работни места“, коментира още Божидар Данев.

По друг проект ще бъде изградена информационна система на БСК, която ще подпомага създаването на единни професионални стандарти за ключовите длъжности. Стандартите ще залагат изисквания за образование, квалификация, формални и неформални умения, както и кои са компетенциите, които трябва да притежават работниците за заемането на определена длъжност. 

Работодателите ще могат да ползват системата при проектирането на длъжностите във фирмата. Създадени са професионални стандарти за 72 длъжности в секторите електроника,електротехника, машиностроене, металургия, месопреработване, мебелна промишленост и туризъм.

Сред първите длъжности, за коитоса разработени компетентностни профили, са: "Мениджър по качеството", ръководител на отдел "Човешки ресурси", "Управител на хотел", "Технолог", "Екскурзовод", Аниматор", "Моделиер" и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 01.09.22 г.
fallback