fallback

Пропуск в наредба оставя персонала в заведенията без контрол

Предстои промяна в правилата за медицинските изследвания на работещите в местата за обществено хранене

10:55 | 25.06.12 г.

Пет приемни на агенцията по безопасност на храните започват работа от днес в морските курорти „Златни пясъци“, „Албена“, „Слънчев бряг“, Созопол и Поморие. Там потребителите ще могат да подават жалби за нередности, обясни изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов пред националната телевизия.

От днес екипите от инспектори се увеличават, което ще ускори интензивните проверки по Черноморието.

Досега при проверките по морето са конфискувани около 100 килограма храни, отчете Войнов и допълни, че в сравнение с миналата година количеството е много по-малко. 

Той съобщи за друг проблем, констатиран от контролния орган, свързан с медицинските изследвания на персонала в заведенията, който обаче изисква промяна в наредба на министерството на здравеопазването. По думите на Войнов има проблем с изследванията на работещите, след като инспекцията е установила няколко случая с деца и възрастни, заразени със стафилококова инфекция от персонала. Ще се търси промяна на наредбата на здравното министерство за решаване на проблема, каза Войнов.

Той обясни, че сега в наредбата е записано, че ако служител постъпи на работа, трябва да има необходимите изследвания и ако не смени работата, изследванията продължават да важат.

„Считаме, че това е пропуск и наредбата ще се промени", категоричен е Войнов. Докато това стане от агенцията дават предписания на собствениците на заведения да заложат като критична точка изследванията на персонала в техните системи за самоконтрол.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 08.09.22 г.
fallback