fallback

Заявленията за категоризацията на хотелите ще се подават по електронен път

Министър Добрев заяви, че новите промени в Закона за туризма ще улеснят бизнеса

11:09 | 22.06.12 г.

Една от първите електронни услуги за бизнеса ще бъде при кандидатстването за прекатегоризацията на туристическите обекти. Това съобщи пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод новия браншови закон, който предстои да бъде приет от парламента.

Премахването на срочната категоризация на хотели и други обекти, предлагащи туристически услуги, е едно от ключовите изменения в проектозакона. В тази връзка министър Добрев заяви, че хотелиерите и туроператорите ще бъдат улуснени и ще подават документите по електронен път. 

Друга важна промяна в закона според Добрев е предложението да се сертифицират балнео- и спа центровете. „Досега с едно джакузи и една вана в обектите се слагаше табела, че това е спа център”, коментира министърът.

Новият закон предлага по-добър ред и при предоставянето на правоспособност на екскурзоводите и ски учителите. Въвеждат се нови изисквания и за планинските водачи. Некомпетентни лица вече няма да могат да упражняват тази дейност.

Според министъра проблем има и с чуждите екскурзоводи, които са започнали да практикуват, като " идват тук и започват да разправят глупости за българската история”.

Добрев за пореден път промени и прогнозата си за сезона, като заяви, че ръстът в посещенията на чуждестранните туристи дори ще надхвърли 10% вместо предварително обявените 5-7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
fallback